300 miljoen voor cultuursector

Kabinet: 300 miljoen voor cultuursector

Het kabinet schiet de cultuursector te hulp met 300 miljoen euro. Zo hoopt het deze sector door de eerste maanden van de coronacrisis heen te helpen. Het geld komt bovenop de maatregelen die eind maart al werden genomen.

Eind maart besloot minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) al dat de huur van rijksmusea de komende drie maanden wordt opgeschort en dat subsidies blijven doorlopen en eerder worden uitbetaald. Ook konden bedrijven en zzp’ers uit de culturele sector aankloppen bij het coronaloket, om zo bijvoorbeeld werktijdverkorting of een uitkering te krijgen.

300 miljoen voor cultuursector

Nu komt daar een schepje bovenop: het kabinet trekt 300 miljoen euro uit voor de culturele sector. Het geld wordt op vier manieren verdeeld. Zo kunnen instellingen en festivals die rechtstreeks door de rijksoverheid worden bekostigd meer subsidie krijgen, krijgen de zes rijkscultuurfondsen meer geld om ‘cruciale instellingen’ in de regio en steden – zoals musea, poppodia en filmtheaters – te steunen en kunnen commerciële producenten en festivals meer geld lenen. Dat geldt ook voor rijksmonumenten.

300 miljoen voor cultuursector

Bewaar je ticket

Theaters concertzalen, musea en festivals kwamen zelf al met een voucherregeling. Als gevolg van de coronacrisis zijn veel organisaties genoodzaakt om evenementen te verplaatsen of annuleren. De culturele sector deed een massale oproep aan bezoekers: bewaar je ticket voor een later moment of ruil het in voor een voucher, maar ‘vraag alsjeblieft niet je geld terug’. Als je je ticket bewaart, help je de culturele sector door de coronatijd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen