Klassieke liefdesmuziek voor Valentijn

5 klassieke muziekstukken voor een romantische Valentijnsdag

Liefde laat zich bij uitstek in muziek uitdrukken, zo bewijzen componisten door de eeuwen heen. Luister stelde een playlist op Spotify vol liefdesmuziek samen, speciaal voor u en uw geliefde – ter ere van Valentijn. Deel de muziek en deel de liefde. Geniet van de klanken van Elgar, Liszt, Puccini, Mahler en Grieg.

Veel luisterplezier!

Salut d’amour – Edward Elgar

Wat een romanticus, die Elgar. Hij schreef deze compositie in 1888 als een antwoord op het liefdesgedicht dat hij van Alice Roberts kreeg. Op de klanken van zijn zelfgeschreven ‘groet aan de liefde’ vroeg hij haar ten huwelijk. En zij zei ‘ja’!

Liebestraum – Franz Liszt

Ook Franz Liszt liet zich door poëzie inspireren. Voor zijn Liebestraum haalde hij inspiratie uit de gedichten van Ludwig Uhland en Ferdinand Freiligrath. De onvoorwaardelijke liefde uit hun dichtverzen verklankt Liszt in dit gepassioneerde laatste deel van een trio voor pianosolo.

O soave fanciulla (uit La boheme) – Giacomo Puccini

Meer liefdesdromen hoort u in Puccini’s opera La boheme. Zo zingen Rodolfo en Mimi: “De droom die ik in jou zie, is de droom die ik altijd zal dromen.” Dit liefdesduet uit de eerste akte zit vol passie en bewondering.

Adagietto (uit de Vijfde symfonie) – Gustav Mahler

Meer daarvan is te horen in Mahlers Vijfde. De strijkers en harp uit het lieflijke Adagietto van die symfonie verklanken de liefde van de componist voor Alma Schindler, met wie hij in 1902 in het huwelijksbootje stapte. Wereldberoemd geworden door de film Death in Venice, een film over een onmogelijke, verboden liefde.

Wedding Day at Troldhaugen – Edvard Grieg

Wie in 1896 al 25 jaar in het huwelijksbootje zat, was Edvard Grieg. Ter ere van zijn zilveren bruiloft met Nina componeerde hij een opgetogen pianostuk. In de opening horen we een stoet gasten die het paar komen feliciteren. Daarna vloeit de compositie naar een meer ingetogen en contemplerende sfeer.

Open hier de playlist!

Nieuwsbrief

Deze liefdesmuziek voor Valentijn staat ook de Luister nieuwsbrief. Wilt u voortaan ook deze nieuwsbrief ontvangen? Schrijf u dan gratis in!

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen