Aart Strootman, componist van het Bosch Requiem 2023.
Aart Strootman, componist van het Bosch Requiem 2023. Foto: Dries Alkemade

Aart Strootman toonzet Bosch Requiem met laatste woorden van Jan Rot

Het Bosch Requiem wordt dit jaar gecomponeerd door Aart Strootman op een libretto van Jan Rot. Laatste Woorden, zoals het requiem heet, is het openingswerk op November Music dat van 1 tot en met 12 november 2023 plaatsvindt op diverse locaties in ’s-Hertogenbosch. Ook in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam is het werk in de periode rond Allerzielen te beleven.

November Music laat voor de zevende keer een nieuw requiem componeren. Het Bosch Requiem opent, zoals het de traditie betaamt, het muziekfestival in ’s-Hertogenbosch. Dit jaar wordt het gecomponeerd door gitarist-componist Aart Strootman. Het libretto van zijn compositie bestaat uit de laatste woorden die Jan Rot schreef voor hij in de lente van 2022 overleed.

Reflectie op het leven

Met Laatste Woorden reflecteert Strootman troostrijk op het leven. “Laatste Woorden is een werk waarin ik mijn lievelingsmusici en een ongeëvenaard tekstschrijver bijeen heb gebracht. Niet per se een requiem voor de doden of een klinkend afscheidswoord, maar een (hopelijk tijdloze) troostrijke reflectie op het leven. De klank van het werk, met de nadruk op cello en slagwerk, sluit naadloos aan op de laatste woorden van Jan Rot.”

Waar en wanneer te horen?

Het zijn Cello Octet Amsterdam, Mallet Collective, bassist Fred Jacobsson en zangeressen Rianne Wilders en Fanny Alofs die het publiek mogen laten kennismaken met Laatste Woorden. Na de première tijdens November Music op 1 november is het werk ook te horen in het Muziekgebouw aan ‘t IJ (2 november), TivoliVredenburg (3 november), het Grand Theater in Groningen (4 november) en De Doelen in Rotterdam (9 november).

Sprong in het diepe

November Music staat erom bekend makers uit te dagen om in het diepe te springen. Zo ook dit jaar. Met zeven compositieopdrachten en honderd verschillende concerten laat het muziekfestival tijdens de 31ste editie zien hoe divers en levend nieuwe muziek is. Kijk op novembermusic.net voor het volledige festivalprogramma.

Luistertip: deze podcastaflevering met Aart Strootman over zijn Bosch Requiem ‘Laatste Woorden’ voor November Music.

4.9/5 - (7 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen