Glass Marcona, een van de dirigenten van de jeugdorkesten die deze zomer in het Concertgebouw in Amsterdam optreden.
Glass Marcano, dirigente van het Chineke! Junior Orchestra.

Acht jeugdorkesten in het Concertgebouw

Uit Nederland, Europa en Amerika komen ze, de acht jeugdorkesten die deze zomer optreden in het Concertgebouw. Algemeen directeur Simon Reinink noemt optredens van jeugdorkesten “steevast een indrukwekkende ervaring. Zowel voor het publiek als voor de musici die een onvergetelijke ervaring opdoen.”

Om die reden worden er iedere zomer diverse jeugdorkesten uit binnen- en buitenland opgenomen in de programmering van de VriendenLoterij ZomerConcerten. Deze zomer krijgen acht verschillende jeugdorkesten de kans om te stralen op het podium van het Concertgebouw. Het concert in Amsterdam is vaak het einde of een van de hoogtepunten van de zomertournee van de orkesten.

Toporkesten

Doorgaans bestaan jeugdorkesten uit musici van uiteenlopende leeftijden en nationaliteiten. De jongeren worden geselecteerd op basis van een auditie. Na de selectie begint een intense repetitietijd en een tournee langs meerdere concertzalen. Het meedraaien in een jeugdorkest is vaak een opstapje naar een verdere muzikale carrière. “Veel van deze musici treden op latere leeftijd toe in de toporkesten”, weet Reinink.

Zomerconcerten door jeugdorkesten

Begin juli beet het Colombiaanse jeugdorkest Filharmónica Joven de Colombia de spits af in de reeks VriendenLoterij ZomerConcerten. In de maand augustus volgen nog zeven optredens door jonge musici. Luister zet ze voor u op een rijtje:

Dinsdag 2 augustus – National Youth Orchestra of the USA
Onder leiding van de Britse dirigent Daniel Harding brengt het Amerikaanse jeugdorkest Mahlers Vijfde symfonie. Voor de pauze soleert celliste Alisa Weilerstein in Elgars Celloconcert

Vrijdag 5 augustus – Jeugdorkest Nederland
Nederlands grootste muzikale talenten van dertien tot twintig jaar spelen onder leiding van dirigent Jurjen Hempel de Derde symfonie van Mahler en Dvoráks Celloconcert met als solist Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2017. Als kers op de taart wordt een nieuwe compositie van Xavier van de Poll ten gehore gebracht.

Zaterdag 13 augustus – Chineke! Junior Orchestra
Op haar tiende kende dirigente Glass Marcano Tsjaikovski’s Vierde al uit het hoofd. Nu dirigeert de 26-jarige Venezolaanse het Chineke! Junior Orchestra in dit stuk.

Dinsdag 16 augustus – Het Nationaal Jeugdorkest
Dirigent Alexander Shelley leidt Het Nationaal Jeugdorkest in Strauss’ Don Juan dat om zes hoornisten vraagt en Vier letzte Lieder met sopraan Annemarie Kremer. In het slotdeel van het concert soleert sopraan Laetitia Gerards in Mahlers zomerse Vierde symfonie.

Donderdag 18 augustus – Concertgebouworkest Young
De veertien- tot zeventienjarige musici van dit jeugdorkest spelen onder leiding van Gustavo Gimeno de Negende symfonie van Dvorák. Voor de uitvoering van Beethovens Vioolconcert werkt het orkest samen met violiste Isabelle Faust.

Vrijdag 26 augustus – European Union Youth Orchestra
Het orkest met leden uit de Europese Unie wordt voor dit concert geleid door de Italiaanse gastdirigent Gianandrea Noseda. Naast Stravinksy’s Le sacre du printemps staat ook de Nederlandse première van Nexus van de Britse componiste Hannah Kendall op het programma. Het 111-koppige Europees jeugdorkest staat voor de dertigste keer in het Concertgebouw en mag zich aan een bijzondere toeschouwer verwachten: prinses Beatrix zal als beschermvrouwe bij het concert aanwezig zijn.

Dinsdag 30 augustus – Gustav Mahler Jugendorchester
Duizenden talentvolle twintigers uit heel Europa hopen ieder jaar deel te mogen uitmaken van dit rondreizende orkest. Het jeugdorkest wordt deze keer door de 95-jarige dirigent Herbert Blomstedt geleid in Bruckners Zevende symfonie. Daarover zei Blomstedt ooit: “De lange lijnen in zijn muziek zijn zoals de bergketen in St. Florian. Lange bewegingen, op en neer, met dramatische kloven.”

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van het Concertgebouw.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen