J.S. BACH

Recensie J.S. BACH – Imagine (Suite BWV997, Sonate BWV964, Chaconne BWV1004, Partita BWV1013, Concerto BWV971, Adagio BWV1005)

J.S. BACH
Imagine (Suite BWV997, Sonate BWV964, Chaconne BWV1004, Partita BWV1013, Concerto BWV971, Adagio BWV1005)
Jean Rondeau (klavecimbel)
Erato 0825646 • DDD-80’
Uitvoering *** | Registratie ****

Al op het oog blijkt dat Jean Rondeau op zijn debuut-cd met Bach andere wegen wil inslaan. Zijn woest omhoog gekamde haardos en de spaarlamp naast hem zetten de verbeelding uit de titel aan het werk, maar de klinkende werkelijkheid is toch minder apart. Apart is de keuze van de werken: bewerkingen van delen uit sonates voor viool solo, die aan zoon Wilhelm Friedemann worden toegeschreven, en de Chaconne uit de Partita in d in de pianoversie voor linkerhand van Brahms – al speelt Rondeau die wel tweehandig en heeft hij nog het een en ander toegevoegd. Ene Delplace heeft in de fluitpartita BWV1013 nog meer toegevoegd: tegenstemmen en harmonie. Een misvatting – het leuke van zo’n stuk voor fluit alleen is dat je alles wat er aan ontbreekt hoogstens in gedachte moet raden. Rondeau speelt op een nogal sonoor klavecimbel naar Duitse voorbeelden en dat klinkt zeker in het eerste deel van het Italiaans Concert gewoon te zwaar. Bovendien lijkt het vaak alsof Rondeau eerder impulsief -en soms een beetje rommelig- speelt dan overdacht. Het hele idee achter dit debuut mag vindingrijk zijn, van de oorspronkelijke stukken als de Suite en het Italiaans Concert zijn echt betere vertolkingen te vinden.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen