Ad Wammes
Ad Wammes. Foto: Arnoud Verrips.

Ad Wammes viert verjaardag met oeuvreconcert

Ad Wammes viert zijn zeventigste verjaardag groots met een oeuvreconcert in de Nicolaïkerk in Utrecht op zondag 25 juni om 15 uur. De Nederlandse componist verwierf internationale bekendheid met het orgelwerk Miroir. Zijn composities zijn te herkennen aan hun ritmisch, melodieus en jazzachtig karakter.

Het is geen toeval dat de Nicolaïkerk in Utrecht het decor is van het oeuvreconcert van componist Ad Wammes. De internationaal vermaarde compositie Miroir schreef hij immers speciaal voor het Nicolaï-orgel. Dit orgelwerk is meermaals door toporganisten als Thomas Trotter en John Scott wereldwijd gespeeld. Tijdens het concert van 25 juni zullen de organisten Joost de Nooijer, Gonny van der Maten en Jelena Bazova en het negenjarige orgeltalent Jochem van den Brom aan het werk te horen zijn. Daarnaast wekken Saxyon (accordeon en saxofoon), Cameron Millar (sopraansaxofoon), Doris Hochscheid (cello) en Aimée van Delden (harp) de klanken van het feestelijke programma tot leven.

Muzikaal pad

Ad Wammes wist op jonge leeftijd al wat hij later wilde doen: componeren. Zijn vader, die het talent had om beroepszanger te worden, maar daar na de oorlog van afzag, en zijn moeder, een pianiste, hielden hem echter liever weg van de onzekere muziekwereld. Zelf openden ze na de oorlog een manufactuurzaak in plaats van het muzikale pad te bewandelen, waarvan ze voor de oorlog gedroomd hadden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Ad Wammes hield voet bij stuk, volgde pianolessen en werd na hard werk toegelaten aan het conservatorium van Utrecht. Hij studeerde compositie bij Ton de Leeuw, Theo Loevendie en Klaas de Vries, piano bij Edith Lateiner-Grosz en elektronische muziek bij Ton Bruynèl.

Succesvolle compositie

Als componist ging hij aanvankelijk aan de slag voor theater en kinderprogramma’s, zoals Koekeloere en Sesamstraat, waarvoor hij vijf langspeelplaten schreef. Daarnaast bleef hij voor zichzelf componeren. In 2007 bracht Boosey & Hawkes zijn compositie Miroir opnieuw uit. Het werd een succes: over de hele wereld speelden (én spelen) organisten het orgelwerk, dat inmiddels al zo’n twintig keer op cd is verschenen, en Wammes kreeg opdrachten uit Noorwegen (Aqua Messe), Zweden (Faith) en Engeland (Orgelbüchlein-project). In de jaren die volgden, werd nog meer piano- en orgelmuziek van hem gepubliceerd, alsook methodische boeken voor pianisten en organisten waaraan hij meewerkte.

Oeuvre van Ad Wammes

Het oeuvre van de Nederlandse componist is op zondag 25 juni te beleven in de Nicolaïkerk in Utrecht. De muziek wordt vertolkt door musici die gespecialiseerd zijn in Wammes’ werk. Na afloop van het concert vindt er, zoals het een verjaardagsfeest betaamt, een borrel plaats.

Tickets en info: www.adwammes.com.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen