12 Stradivari
12 Stradivari van Janine Jansen

Nieuw album van Janine Jansen op komst

12 Stradivari, zo heet het nieuwe album dat Janine Jansen op 10 september 2021 zal uitbrengen. Het is zes jaar geleden dat de Nederlandse topvioliste een album opnam. Noem 12 Stradivari gerust een baanbrekend project want Jansen speelt op twaalf historische Stradivarius-violen.

12 Stradivari

Voor de opname van dit unieke project werden voor het eerst in de geschiedenis twaalf Stradivarius-violen van over de heel wereld samengebracht. De kostbare strijkinstrumenten met elk een eigen geluid en karakter behoorden ooit toe aan beroemde violisten als Fritz Kreisler, Nathan Milstein, Oscar Shumsky en Ida Haendel. Jansen bespeelt alle twaalf instrumenten, begeleid op piano door Antonio Pappano.

Eeuwenoude violen

Gangmaker van het project was Steven Smith, Stradivarius-expert en hoofd van vioolhandel J&A Baere in Londen. Janine Jansen: “Het was een volstrekt unieke kans om de magie van deze beroemde instrumenten zelf te ervaren en de verschillen ertussen te verkennen. Zeker omdat sommige van deze eeuwenoude instrumenten al vele jaren niet bespeeld waren. Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen.”

Niet alleen album, ook documentaire

Gerry Fox maakte een documentaire over de ontmoeting tussen Jansen en de twaalf violen en de opname van het album. Janine Jansen: Falling for Stradivari gaat begin september in Londen in première. Wanneer de film in Nederland te zien zal zijn, is nog niet bekend. Vanaf 16 september 2021 is Jansen in een aantal Nederlandse filmtheaters ook te zien in de documentaire The Quest for Tonewood. U leest hier meer over deze film.

Bekijk hieronder de trailer van Janine Jansen: Falling for Stradivari.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen