The Quest for Tonewood, met Janine Jansen
Janine Jansen

Janine Jansen in The Quest for Tonewood

Cinema Delicatessen releast op 16 september 2021 The Quest for Tonewood, een film van regisseur Hans Lukas Hansen en producenten Norsk Fjernsyn en Baldr Film. De Nederlandse violiste Janine Jansen speelt een bijzondere rol in de Noors-Nederlandse coproductie. Vanaf 16 september is de film te zien in de bioscoop.

The Quest for Tonewood wordt omschreven als een speurtocht en een menselijk avontuur in de wereld van klassieke muziek. De film draait om de vioolbouwer Gaspar Borchardt, die als twintiger al fietsend door de bossen van Bosnië de perfecte esdoorn ontdekte. Met het hout van die boom zou hij een viool van magische waarde kunnen bouwen. Een exemplaar zo prestigieus als een originele Stradivarius.

De perfecte esdoorn

Borchardt keerde echter zonder het kostbare hout huiswaarts. Jaren later reist hij terug naar de Balkan, waar esdoorns hun gewicht in goud waard zijn. De vioolbouwer uit het Italiaanse Cremona hoopt in de Bosnische bossen die ene perfecte esdoorn te vinden. Met dat hout wil hij een viool bouwen voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen.


Trailer van The Quest for Tonewood.

Buitengewone violiste

“The only way to build an extraordinary instrument is to build it specifically for an extraordinary violinist.” De buitengewone violiste uit dit filmcitaat is Janine Jansen. De Nederlandse violiste maakte in 1997 haar debuut in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Vijf jaar later brak ze internationaal door met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Asjkenazi en in 2018 ontving ze de Johannes Vermeer Prijs.

Baanbrekend project

In de volgende editie van Luister is een reportage over Janine Jansen opgenomen. We spreken met haar over The Quest for Tonewood en over een baanbrekend project waaraan ze mocht deelnemen. De nieuwe editie van Luister is vanaf 1 oktober verkrijgbaar.

4.7/5 - (3 stemmen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen