The Quest for Tonewood, met Janine Jansen
Janine Jansen

Janine Jansen in The Quest for Tonewood

Cinema Delicatessen releast op 16 september 2021 The Quest for Tonewood, een film van regisseur Hans Lukas Hansen en producenten Norsk Fjernsyn en Baldr Film. De Nederlandse violiste Janine Jansen speelt een bijzondere rol in de Noors-Nederlandse coproductie. Vanaf 16 september is de film te zien in de bioscoop.

Zoektocht naar de perfecte esdoorn

The Quest for Tonewood is “een speurtocht en een menselijk avontuur in de wereld van klassieke muziek”. De film draait om de vioolbouwer Gaspar Borchardt, die als twintiger al fietsend door de bossen van Bosnië de perfecte esdoorn ontdekte. Met het hout van die boom zou hij een viool van magische waarde kunnen bouwen. Een exemplaar zo prestigieus als een originele Stradivarius. Maar dat deed hij niet. Hij keerde huiswaarts zonder hout. Jaren later reist hij terug naar de Balkan, waar esdoorns hun gewicht in goud waard zijn. Want hij heeft een doel: met het hout van die ene perfecte esdoorn een viool bouwen voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen.

Buitengewone violiste

“The only way to build an extraordinary instrument is to build it specifically for an extraordinary violinist.” De buitengewone violiste uit dit filmcitaat is Janine Jansen. De Nederlandse violiste maakte in 1997 haar debuut in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Vijf jaar later brak ze internationaal door met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Asjkenazi. In 2018 ontving ze de Johannes Vermeer Prijs. Dit najaar luidt ze in Het Concertgebouw samen met Amsterdam Sinfonietta de herfst in met de Vier Jaargetijden van Vivaldi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen