She Composes Like A Man van de Noorse trompettiste Tine Thing Helseth en haar koperensemble tenThing verschijnt op 29 maart 2024.
She Composes Like A Man van de Noorse trompettiste Tine Thing Helseth en haar koperensemble tenThing verschijnt op 29 maart 2024.

Albumrelease: She Composes Like A Man

She Composes Like A Man. Zo luidt de albumtitel van de Noorse trompettiste Tine Thing Helseth en haar koperensemble tenThing dat vandaag verschijnt. Op het album staat uitsluitend muziek van vrouwelijke componisten.

De titel van het album is een citaat van een muziekcriticus, die ooit over componiste Ethel Smyth schreef dat ‘ze componeert als een man’. Tine Thing Helseth vindt het citaat “zowel heerlijk provocerend als iets om een wrange glimlach op je gezicht te laten toveren. Gelukkig is de wereld een beetje veranderd sinds die tijd.” Het inspireerde haar alleszins voor de titel van het album dat ze samen met haar koperensemble tenThing vandaag de wereld inzendt.

Grootse namen

Als knipoog naar het verleden en inspiratie voor de toekomst staan op het album She Composes Like A Man werken en arrangementen voor het ensemble van uitsluitend vrouwelijke componisten: Grażyna Bacewicz, Lili Boulanger, Florence Price, Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Sally Beamish, Agathe Backer Grøndahl, Maria Theresia von Paradis, Clara Schumann, Joy Webb, Ruth Crawford Seeger, Mélanie Bonis en uiteraard Ethel Smyth. “Dit project betekent veel voor me”, zegt Tine Thing Helseth. “Goede muziek is hoe dan ook goede muziek, maar een beetje extra girlpower kan nooit kwaad.”

Muziek van en door vrouwen

Tine Thing Helseth hoopt met dit album een statement te maken: koperinstrumenten kunnen door iedereen bespeeld worden, ongeacht gender. “Toen ik opgroeide was het heel normaal voor meisjes om zowel trombone als tuba te spelen, en voor mij voelde trompet spelen als de gewoonste zaak van de wereld. In veel landen is er nog een lange weg te gaan op het gebied van gendergelijkheid van koperblazers.” Daarom een album met muziek gecomponeerd én gespeeld door vrouwen.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen