Angela Hewitt speelt dubbelrecital Bach
Angela Hewitt speelt dubbelrecital Bach in Muziekgebouw aan 't IJ.

Angela Hewitt speelt Bach in dubbelrecital

De Canadese pianiste Angela Hewitt vertolkt na tien jaar weer Das wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. Tijdens een dubbelrecital in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam speelt ze op vrijdagavond 14 september boek 1 en op zondagmiddag 16 september boek 2.

Angela Hewitt geldt als een van de grootste Bach-vertolkers van onze tijd. Meer dan eens wordt ze in één adem met Glenn Gould en Svjatoslav Richter genoemd. “Het uit het hoofd leren van Bach is het moeilijkste. Maar je krijgt er wel een ongelooflijk geheugen van”, zegt de virtuoze pianiste in een interview met The Guardian. “Bovendien brengt het stuk discipline, helderheid, plezier en waardering voor de schoonheid.”

 

Angela Hewitt speelt alle solowerken van Bach

Hewitts unieke optreden in Amsterdam is onderdeel van haar project om de komende jaren in New York en Londen álle solowerken van Bach in twaalf recitals uit te voeren. Angela Hewitt nam al twee keer de 48 preludes en fuga’s van Das wohltemperierte Klavier integraal op voor het Hyperion-platenlabel, wat haar veel lof in de internationale pers opleverde. De Zwitser Edwin Fischer was de eerste pianist die het complete werk op de plaat vastlegde.

Das wohltemperierte Klavier is een fascinerende muzikale reis

Kenners bestempelen Das wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach als de belangrijkste verzameling solowerken voor toetsinstrument uit de barokperiode. De twee boeken met elk 24 preludes en fuga’s in alle toonsoorten vormen bij elkaar een fascinerende muzikale reis door het hoofd van de Duitse meestercomponist.

Het muziekstuk werd destijds geschreven voor klavecimbel en was bedoeld als oefenmateriaal. Tegenwoordig wordt het uitgevoerd op zowel klavecimbel (door bijvoorbeeld Gustav Leonhardt, Richard Egarr, Wanda Landowska en Pieter-Jan Belder) als piano (Glenn Gould, Svjatoslav Richter, Tatjana Nikolajeva en Ivo Janssen).

Angela Hewitt is waarschijnlijk de enige vertolker van Bachs meesterwerk die een eigen muziekfestival heeft opgericht. Al veertien jaar nodigt ze in juni collega’s uit op het Trasimeno Music Festival in Italië.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen