Audeze CRBN
Innovatieve hoofdtelefoon CRBN van Audeze.

Audeze lanceert innovatieve hoofdtelefoon CRBN

De Amerikaanse hoofdtelefoonproducent Audeze brengt een elektrostatische hoofdtelefoon op de markt: de CRBN, uitgesproken als carbon. Het ontwikkelingsproces van de Audeze CRBN begon nogal ongebruikelijk. In een poging een medisch probleem op te lossen, ontstond de elektrostatische CRBN met tal van high-end specificaties. Een hoofdtelefoon die je als het ware in de muziek doet oplossen.

Iedereen die weleens in een MRI-scanner lag, zal het bevestigen: een pretje is het niet. De omstandigheden in zo’n scanner zijn allerminst aangenaam. Veel mensen ervaren een claustrofobisch of angstig gevoel in de afgesloten, kleine ruimte met allerlei storende geluiden. De medische sector deed daarom een beroep op hoofdtelefoonproducent Audeze voor de ontwikkeling van een elektrostatische hoofdtelefoon die niet alleen over de allerhoogste kwaliteit noise cancelling beschikt, maar ook buitengewoon goed is qua geluidsdruk en spraakverstaanbaarheid, zodat de patiënt de operator van de scanner duidelijk verstaat wanneer hij instructies geeft. Omdat de hoofdtelefoon de resultaten van het medische onderzoek niet mocht beïnvloeden, gebruikte Audeze in zijn ontwerp geen metalen stukjes die de scan zouden kunnen verstoren, maar wel een ultradunne film met koolstof nanobuisjes.

Baanbrekend ontwerp

Naast de hoofdtelefoon die geschikt is voor in MRI-scanners ontwikkelde Audeze met dezelfde technologie een hoofdtelefoon voor muziekliefhebbers: de CRBN. Dit vederlichte, innovatieve model zonder noise cancelling bevat tal van high-end specificaties (zie onderaan). De toepassing van koolstof nanobuizen, die tussen de flinterdunne polymeren lagen samen het diafragma vormen, is ook in de hifiversie van het ontwerp essentieel. Doordat de elektrische lading gelijk over het diafragma verdeeld wordt, is een geleidende coating overbodig en behoort hinderlijke elektrostatische vervorming tot het verleden. Musici die de hoofdtelefoon mochten uittesten, omschrijven hun ervaring als ongeëvenaard.

Audeze CRBN

Aan de elegante hoofdtelefoon hangt naar verwachting een prijskaartje van 4900 euro. De Audeze CRBN is binnenkort bij een aantal Audeze-dealers in Nederland te beluisteren. Elke CRBN wordt op bestelling geproduceerd. Meer informatie is terug te vinden op de website van de importeur.

Type: Over-ear, open-back
Transducer: Push-pull elektrostatisch
Functionele bias voltage: 580 VDC Stax Pro Bias
Elektrostatische capaciteit: 100 pF (inclusief kabel)
Diafragma: Ultradun koolstof nanobuizen
Transducer afmetingen: 120 mm x 90 mm
Frequentie respons: 20 Hz – 40 kHz
Maximum SPL: > 120 dB
THD: < 0,1 % @ 90 dB
Kabel: 2,5 m OCC-monokristal koper, 5-pin Pro Bias
Behuizing: Magnesium, roestvrijstaal en polymeer acetaat
Oorkussen: Premium leder
Hoofdband: Carbon fiber en premium leder
Gewicht: 300 g
Verwachte prijs: € 4900

4.8/5 - (5 stemmen)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen