Indruk van Van Gogh in Me door het Nederlands Kamerkoor
Indruk van Van Gogh in Me. Foto: Julia Wesely

Audiovisueel spektakel Van Gogh in Me

Het Nederlands Kamerkoor reist van 11 november tot en met 3 december 2022 door Nederland met een unieke en vernieuwende voorstelling, waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op muziek van onder anderen Debussy, Mahler en Schönberg. Rust en verwondering zijn twee van de vele emoties die opkomen bij het beleven van het audiovisueel spektakel Van Gogh in Me.

Beeld en geluid gaan hand in hand tijdens de vernieuwende voorstelling Van Gogh in Me. Muziek van Saint-Saëns, Debussy, Satie, Alma, Gustav Mahler, Richard Strauss en Schönberg laat kunstwerken van Van Gogh en Klimt tot leven komen. Of beter gezegd: speciaal door fuse* ontwikkelde algoritmes, die de schildermethodiek en het kleurgebruik van de twee schilders leerden, laten de kunstwerken live reageren op de klanken van het Nederlands Kamerkoor én op de emotionele beleving van de zangers en het publiek. Zo vervagen alle grenzen, wordt beeld hoorbaar en muziek zichtbaar.

Fin de siècle

De aankomende tentoonstelling in het Van Gogh Museum en Belvedere Wenen, getiteld Golden Boy Gustav Klimt, over de inspiratiebronnen van de Oostenrijkse schilder, stond mee aan de basis van het idee voor dit audiovisueel spektakel. In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor het publiek mee naar het Europa van het negentiende-eeuwse fin de siècle. De periode waarin componisten als Satie, Debussy en Mahler leefden, maar ook Van Gogh en Klimt. Het was een roerige tijd, met nieuwe ontdekkingen, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Klinkt bekend?

Première Van Gogh in Me

De wereldpremière van Van Gogh in Me vond op 28 juni plaats in het Konzerthaus in Wenen, tijdens een staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Oostenrijk. De Nederlandse première volgt op zondag 13 november in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Daarna tourt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra tot en met 3 december door ons land. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Nederlands Kamerkoor.

Wanneer en waar?

Vrijdag 11 november 2022 – Schouwburg, Hengelo (try-out)
Zaterdag 12 november 2022 – De Lievekamp, Oss (try-out)
Zondag 13 november 2022 – Koninklijk Theater Carré, Amsterdam (Nederlandse première)
Maandag 15 november 2022 – Theater De Vest, Alkmaar
Donderdag 17 november 2022 – Philharmonie, Haarlem
Vrijdag 18 november 2022 – Musis, Arnhem
Zondag 20 november 2022 – Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade
Maandag 28 november 2022 – SPOT, Groningen
Woensdag 30 november 2022 – Amare, Den Haag
Donderdag 1 december 2022 – Schouwburg Concertzaal, Tilburg
Vrijdag 2 december 2022 – Chassé Theater, Breda
Zaterdag 3 december 2022 – TivoliVredenburg, Utrecht


Video met achtergrondinformatie bij en een eerste indruk van Van Gogh in Me.

4.7/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen