ZEMLINSKY

Recensie ZEMLINSKY – Der Traumgörge

ZEMLINSKY
Der Traumgörge
Janis Martin (Prinzessin/Gertraud), Josef Protschka (Görge), Pamela Coburn (Grete) e.a., Jugend- und Figuralchor des Hessischen Rundfunks, Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt o.l.v. Gerd Albrecht
Capriccio C5395 • DDD-114’ (2 cd’s)
Waardering: 8

Alexander Zemlinsky’s derde opera Der Traumgörge ontstond, aangespoord door Gustav Mahler, tussen 1903 en 1906. Tussen de herfst van 1904 en 1905 werkte Zemlinsky aan de instrumentatie die op 26 oktober 1906 afgerond werd. Gustav Mahler plande de première voor het seizoen 1907-1908. In de zomer van 1907 was men reeds begonnen het werk in te studeren toen Mahler, moe getergd, ontslag nam als directeur van de Weense Opera. Zemlinsky voorzag dat dit hem geen geluk zou brengen en inderdaad weigerde Mahlers opvolger Felix von Weingartner Zemlinsky’s opera op te voeren. Zemlinsky had zijn partituur nog niet laten uitgeven en het handgeschreven materiaal verdween in het archief van de Hofoper. Tot in 1974 was er geen spoor van Der Traumgörge in een catalogus van Zemlinsky’s werk te vinden. Dat gebeurde pas toen in de jaren zeventig een deel van het archief van de Weense opera naar de Weense Nationalbibliothek verhuisde. Zo vond de wereldpremière van Der Traumgörge uiteindelijk op 11 oktober 1980 plaats in het Musik­theater Nürnberg, 75 jaar na het afwerken van de partituur en bijna 40 jaar na de dood van de componist. Deze live-opname van Der Traumgörge heeft er niet zo lang over gedaan maar kwam in 1987, dus toch reeds 33 jaar geleden, tot stand in de Alte Oper van Frankfurt. Daar dirigeerde Gerd Albrecht een vrij levendige uitvoering waarvan de klank ondertussen ‘re-mastered’ is. De bezetting wordt aangevoerd door Josef Protschka met zijn heldere tenor als Görge en hij krijgt temperamentvolle repliek van Janis Martin (Prinzessin/ Gertraud) en Pamela Coburn (Grete). De solisten worden omringd door een degelijk ensemble. Jammer dat het inlegblaadje geen volledige tekst biedt.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen