Het Aurora Festival 2023 presenteert twee zonsopkomstconcerten.
Ook tijdens de vorige editie was het zonsopkomstconcert een succes. Foto: Ronnie Zeemering.

Wat u mag verwachten van het Aurora Festival 2023

Van violist Pieter van Loenen en klassiek pianist Paul Komen tot jong viooltalent Luna van Leeuwen. En van het Haydn Jeugd Strijkorkest tot de deelnemers van de eigen Summer Academy. Het Aurora Festival heeft dit jaar wederom tal van getalenteerde musici uitgenodigd. Het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland gaat van 19 tot en met 28 juli 2023 door op meerdere locaties.

Een van die locaties is het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar kan het publiek dagelijks een openbare masterclass bijwonen. De jonge pianisten, (alt)violisten en cellisten die deelnemen aan de Summer Academy van het Aurora Festival 2023 leren er van ervaren musici als pianiste Ilona Timchenko, violiste Jacobien Rozemond, altviolist Christophe Weidmann, cellist Matthijs Broersma en vele anderen. Later op de dag treden de deelnemers van de Summer Academy op met een divers kamermuziekprogramma, waarmee ze de lunch die de toehoorders ondertussen nuttigen, opluisteren.

Ontdekkingsreis door de tijd

Met de serie Young Masters in Concert zet het Aurora Festival 2023 meer opkomend talent in de schijnwerpers. Daartegenover staan de meesters uit het verleden. Zo zijn er concerten gewijd aan Sergei Rachmaninov en Antonín Dvorák, en staat in een van de Festivalcafés de Hongaarse componist Béla Bartók centraal. In de serie ¡Viva America Latina! neemt het Aurora Festival zijn publiek dan weer mee op een ontdekkingsreis door Argentinië, Brazilië en Mexico. Want Latijns-Amerikaanse muziek is voor vele muziekliefhebbers ongekend en dus onbemind terrein.

Nachtconcert

Wel gekend zijn de Nocturnes van Frédéric Chopin. Geen beter moment om die ten gehore te brengen dan ’s avonds. En geen betere piano om dat mee te doen dan de gerestaureerde Pleyel-vleugel uit 1842 die het Prins Claus Conservatorium dit jaar ter beschikking kreeg. Deze vleugel was het favoriete instrument van de componist en zal de toehoorders van nu terugbrengen naar de tijd waarin Chopin de Parijse salons vulde met zijn muziek. Even bijzonder – en helaas al uitverkocht – zijn de zonsopkomstconcerten op De Onlanderij in Eelderwolde en op het dak van het Forum in Groningen.

Klassiekemuziekquiz

Wie aan het eind van het festival zijn kennis van klassieke muziek wil testen, raden we aan zich aan te melden voor de eerste editie van de Aurora Festival Pubquiz. Daarna is het genieten van het allerlaatste concert van het Aurora Festival 2023. Tijdens het Slotconcert presenteren deelnemers en docenten van de Summer Academy een gevarieerd programma met onder andere muziek van Philip Glass, Erich Korngold, Silvestre Revueltas en meer.

Meer info, tickets en het volledige festivalprogramma zijn te vinden op aurorafestival.nl.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen