De Nederlandse Bachvereniging brengt Bach en Telemann samen in een concert over geld, macht en lust. Foto: Juri Hiensch.
De Nederlandse Bachvereniging brengt Bach en Telemann samen in een concert over geld, macht en lust. Foto: Juri Hiensch.

Bach en Telemann in concert over geld, macht en lust

Geld, macht en lust. Daar draait het om in het barokke Leipzig. De Nederlandse Bachvereniging wekt die tijdsgeest tot leven in een programma met werk van Bach en Telemann. Van 29 september tot en met 8 oktober 2022 trekt het gezelschap langs meerdere Nederlandse theaters.

De handel in goud, zilver en luxeartikelen uit het Oosten liet drie eeuwen geleden niet alleen de Leipziger economie, maar ook de cultuur in de stad tot bloei komen. Kooplieden uit heel Europa reisden naar de Leipziger Messe om daar hun koopwaren te verhandelen. In het barokke Leipzig draaide het overigens niet alleen om geld, maar ook om macht en lust. Dat laat de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Shunske Sato horen aan de hand van een theatraal programma, dat opvallend actueel blijkt te zijn.

Bach en Telemann

De twee patronen van Leipzig, Apollo en Mercurius, staan voor eruditie en handel. In de Bachcantate Erwählte Pleißen-Stadt worden zij bezongen. De cantate Es erhub sich ein Streit vertelt dan weer over de aartsengel Michael, die een draak weet te verslaan. Puur machtsvertoon. Het avondvullend programma wordt aangevuld met delen uit Der neumodische Liebhaber Damon, oder die Satyrn in Arcadien, het komisch Singspiel van Telemann, dat in 1720 tot de sluiting van de opera in Leipzig leidde. Want in het stuk probeert de sater Damon een koninkrijk te veroveren waaruit hij verbannen is en gaat hij als ‘nieuwerwetse minnaar’ op zoek naar de grenzen van seksualiteit en burgerlijk fatsoen.

De voorstelling Bach & Telemann: geld, macht en lust is van 29 september tot en met 8 oktober in Alkmaar, Utrecht, Amsterdam, Naarden, Tilburg en Den Haag te beleven. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van de Nederlandse Bachvereniging.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen