Tall Tales Company, artisti in residence op Bachfestival Dordrecht 2024. Foto: Megin Zondervan
Tall Tales Company, artisti in residence op Bachfestival Dordrecht 2024. Foto: Megin Zondervan

Bachfestival Dordrecht viert 300 jaar Johannes-Passion

Bachfestival Dordrecht laat de stad van 21 juni tot en met 29 juni 2024 bruisen van de muzikale energie. Middelpunt van de festiviteiten is Johann Sebastian Bach, meer bepaald zijn meesterwerk Johannes-Passion dat hij precies driehonderd jaar geleden schreef.

Een niet-alledaagse artist in residence uit een kunstvorm die op het eerste gezicht in contrast staat met die goeie ouwe Bach: Tall Tales Company. Dit circusgezelschap staat bekend om zijn vernieuwende voorstellingen, waarin het met circustechnieken als medium maatschappelijke verhalen vertelt. Of de Johannes-Passion in dit geval, als aftrap van het festival. In de Biesboschhal interpreteren ensemble B’Rock & Vokal Consort samen met Tall Tales Company de Johannes-Passion op een wel heel unieke manier. De circusartiesten creëren voor delen van deze passie namelijk choreografieën, die zowel muzikaal als inhoudelijk het thema visueel weergeven. Een andere interpretatie van dit werk is op 29 juni te ervaren in de Augustijnenkerk. Vokal Nord voert daar en dan Arvo Pärts versie van de Johannes-Passion op: Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem (1982).

Ketting-Johannes

Een andere creatieve benadering van de eeuwenoude Johannes-Passion is de wereldpremière van de Ketting-Johannes. De Dordtse stadsdichter Swendeline Ersilia en Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis bedachten samen een op de Johannes geïnspireerd koorwerk, dat met een hedendaagse bril naar de passietijd kijkt. Met amateurzangers uit de regio presenteren ze tijdens Bachfestival Dordrecht de eerste drie delen van de Ketting-Johannes. Daarna reist het stuk verder: in de passietijd van 2025 zal een Nijmeegs koor de fakkel overnemen en een nieuwe schakel aan de ketting toevoegen.

Bach in beweging

Komt u zelf ook graag in beweging? Dan is er de Biesbosch Wandeling, waarbij de natuur van de Biesbosch overvloeit in Bachs muziek. Dichter Micha Hamel ontketent tijdens de wandeling een gesprek over de klimaatcrisis om een contrast, vergelijkbaar met dat in de muziek, te creëren. Meer beweging en acrobatie is er tijdens de Orgel Proms in de Grote Kerk op 22 juni. Daar zweeft Belle Hannah Kok op muziek van Bach in en aan haar ‘aerial hoop’. Later diezelfde avond brengt David Dramm zijn Sanctuary, dat hij in 2016 in opdracht van het Bachfestival Dordrecht schreef, opnieuw tot leven. Zijn werk wordt omlijst door organisten uit de regio, die iconische meesterwerken van J.S. op het Bach-orgel spelen.

Het volledige programma is te raadplegen op bachfestivaldordrecht.nl

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen