Elim Chan.

Elim Chan danst richting Antwerps afscheid met balletalbum

Dirigent Elim Chan brengt All These Lighted Things uit, met Antwerp Symphony Orchestra. Het is haar eerste album met orkestwerken. De focus ligt op balletmuziek. Het album wordt een maand voor haar laatste concert als chef-dirigent van Antwerp Symphony uitgebracht. Zo luidt het Belgische orkest Chan in stijl uit. 

Wie Elim Chan aan het werk heeft gezien, kent de energie die ze tentoonspreidt. Ze heeft een bijzonder gevoel bij balletmuziek. Samen met Antwerp Symphony Orchestra, waar ze sinds 2019 chef-dirigent is, presenteert ze een persoonlijke selectie uit meer dan honderd jaar balletmuziek. Op het programma staan delen uit de suites van Romeo en Julia van Prokofjev, schommelend tussen hartstochtelijke liefde en fataal geweld. Daarnaast staan Suite nr. 2 uit Daphnis et Chloé van Ravel en een nieuw werk van Elizabeth Ogonek, All These Lighted Things (Three short dances for orchestra).

Drie kleine dansen

‘Hoewel de titel van deze ‘drie kleine dansen voor orkest’ uit een gedicht komt dat een rustgevende vereniging met de aarde oproept bij het aanbreken van een zonnige dag, eindigt het stuk met een volksdans die ontaardt in een orkestrale storm. Chan en Antwerp Symphony brengen een energieke interpretatie van deze baanbrekende balletwerken’, meldt het orkest. In deze clip meer over de opname.

Gouden souvenir

Intendant Joost Maegerman van Antwerp Symphony Orchestra zegt: ‘Met balletmuziek van Prokofjev en Ravel, in combinatie met de eerste opname van Elizabeth Ogoneks All These Lighted Things (Drie kleine dansen voor orkest), biedt deze opname een perfecte weerspiegeling van de dynamische speelstijl die Antwerp Symphony met Elim Chan heeft ontwikkeld. Met dit prachtige souvenir, opgenomen in onze geliefde residentie: de gouden Elisabethzaal in Antwerpen, zwaaien we Elim uit als chef-dirigent.’

Elim en Elizabeth

Vanwege haar langdurige samenwerking met componiste Ogonek wilde Chan haar muziek op deze opname laten horen. “In dit geval – het maken van een wereldpremière opname van vers geschreven muziek – heb ik geen grenzen, ik heb geen geschiedenis, ik heb geen grote reuzen waar ik aan moet denken, alleen de componist die naast me zit. Ik kan gewoon mijn gang gaan en ik houd van die vrijheid”, vertelt ze.

Concertserie

Hier de laatste concerten van Elim Chan met Antwerp Symphony Orchestra. Op 24 mei wacht een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam (Brahms & Dvořák). Overig programma, 22 maart: Koningin Elisabethzaal, Antwerpen (Mahler en Korngold). 23 maart: De Bijloke, Gent (Mahler en Korngold). 24 maart: Koningin Elisabethzaal, Antwerpen (Mahler). 25 mei: Koningin Elisabethzaal, Antwerpen (Brahms & Dvořák).

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen