Bachkoor Holland voert de Matthäus-Passion uit.

Bachkoor zoekt de ziel van de Matthäus

Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest brengen in maart traditiegetrouw de Matthäus-Passion in Lochem en Delft. Onder leiding van Gijs Leenaars voeren koor en orkest het werk uit met internationale solisten. Onder wie Edward Ross (Evangelist), Niklaus Kost (Christus) en Marie Luise Werneburg (sopraan). Ze gaan op zoek naar de ziel van de Matthäus. 

Machtig lijdensverhaal

Sinds de première in Leipzig in 1727 behoort Bachs Matthäus tot de machtigste en ontroerendste vertolkingen van het lijdensverhaal van Christus vanaf het Laatste Avondmaal tot aan de kruisiging. Het oratorium vertelt een tijdloos verhaal van lijden, verzoening en vergeving, van vriendschap en verraad, eerzucht en opoffering. Het is één van de onbetwiste muzikale monumenten uit de klassieke muziek en het Nederlandse publiek weet zijn weg naar de live-uitvoeringen sinds jaar en dag massaal te vinden.

Ziel van de Matthäus

De uitvoeringen van Bachkoor Holland zijn sinds de oprichting in 1921 trouw aan de originele partituren van Bach. Bovendien vinden ze plaats op de plek waarvoor Bach het werk componeerde: de kerk. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Gijs Leenaars. Hij is naast de vaste dirigent en artistiek leider van Bachkoor Holland ook chef-dirigent en artistiek directeur van het Rundfunkchor van Berlijn. Op Goede Vrijdag wordt de Matthäus-Passion naar goede gewoonte in Delft uitgevoerd. Dat gebeurt in het bijzijn van diverse prominente gasten van burgemeester Marja van Bijsterveldt.

Uitvoerenden

De uitvoerenden zijn allereerst Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest. De solisten: Edward Ross (Evangelist in Lochem en Delft) en Niklaus Kost (Christus in Lochem en Delft). Daarnaast Bobbie Blommesteijn (sopraan in Lochem), Marie Luise Werneburg (sopraan in Delft), Sophia Faltas (alt in Lochem) en Yongbeom Kwon (alt in Delft). Verder Holger Marks (tenor in Lochem), Seil Kim (tenor in Delft) en Halvor Melien (bas in Lochem en Delft). Met medewerking van Jongenskoor Dalfsen (Lochem) en Kinderkoor Academy of Vocal Arts (Delft). Dirigent: Gijs Leenaars.

Hier een recensie van een album met een bijzondere uitvoering van de Matthäus, door het Bachkoor en het Nederlands Blazers Ensemble.

Informatie en kaartverkoop

De Matthäus van Bachkoor Holland: 23 maart 19.30 uur, Grote of Sint-Gudulakerk, Lochem; Witte Donderdag, 28 maart 19.30 uur, Nieuwe Kerk, Delft; Goede Vrijdag, 29 maart 11.30 uur (deel 1) en 14.30 uur (deel 2), Nieuwe Kerk, Delft.

De online kaartverkoop is in december gestart en loopt via de website van het koor: bachkoorholland.nl. Telefonisch reserveren kan via de Nationale Theaterkassa: 0900-9203.

4.3/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen