CACCINI

Recensie CACCINI – La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina

CACCINI
La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina
Michaela Riener (mezzosopraan), Achim Schulz (tenor), Sabine Lutzenberger (mezzosopraan) e.a., Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel
deutsche harmonia mundi/Sony Music 88985338762 • DDD-86’ (2 cd’s)
Waardering: 8

De laatste tijd is er in de muziekwereld een groeiende interesse voor vrouwelijke componisten en dirigenten. Deze cd, met daarop de eerste opera die ooit door een vrouw is geschreven, past in deze trend. De opera La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina werd geschreven door Francesca Caccini in dienst van het hof van de Medici in Florence. Het staatsbezoek van de Poolse kroonprins in 1625 vormde hiervoor de aanleiding. Het verhaal van de opera bevat interessante verborgen politieke symboliek, waarmee hertogin Maria Magdalena van Oostenrijk hoopte de Poolse prins als katholieke bondgenoot (en ook toekomstige schoonzoon) voor zich te winnen. Zo staat het verjagen van de godin Alcina, die het kwaad personifieert, symbool voor de overwinning van het christelijk-Poolse leger op de Turken. Een groot deel van de opera bestaat uit recitatieven waarin het verhaal letterlijk wordt verteld. Dit was de zogenaamde nuove musiche, waarbij de belangrijkste rol was weggelegd voor de tekst in tegenstelling tot de muziek. Af en toe worden de recitatieven afgewisseld door een kort instrumentaal of vierstemmig gezongen intermezzo waarmee de stemming van het volgende recitatief mooi wordt ingeluid. Al met al een knappe live-opname van een mooie en bijzondere opera.
Ella Botter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen