Beethoven at Home

Beethoven at Home van Rotterdams Philharmonisch

De musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengen deze maand Beethoven naar de huiskamer. De luisteraar thuis kan in december genieten van alle negen symfonieën van Beethoven in orkest, onder de noemer ‘Beethoven at Home’.

Tijdens ‘Beethoven at Home’ spelen de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest de eerste acht symfonieën in kleine kamerensembles variërend van strijksextet tot vijftienkoppig koperensemble. Dat intieme achttal is de aanloop naar de Grande Finale op Oudejaarsdag: Beethovens Negende, gespeeld door het volledige orkest met koor en solisten. Alle negen symfonieën zijn gratis te bekijken en beluisteren via de website van het orkest.

Beethovenjaar in 2020

Het jaar 2020 zou het Beethovenjaar worden, een eerbetoon aan de 250ste verjaardag van de componist. Overal ter wereld moesten concerten afgeblazen worden vanwege de coronapandemie. Het idee voor een Beethovenmaand ontstond eind oktober bij de musici van het orkest zelf. Saskia Otto, tweede plaatsvervangend concertmeester, is een van de initiatiefnemers: “Ik dacht: daar gaan we weer. Wéér geen concerten, geen publiek en niet samen spelen. Gelukkig hadden we met andere orkestleden meteen het idee. We moeten iets verzinnen. Op de valreep kunnen we toch nog een bijdrage leveren aan het Beethovenjaar.”

Beethoven at Home

De video’s van de acht kamermuzieksymfonieën lopen als een rode draad door de Beethovenmaand heen. Elke dinsdag en donderdag wordt er een nieuwe aflevering van ‘Beethoven at Home‘ gepubliceerd op de website.

Grootse Beethoven 9 op Oudejaarsdag

In Rotterdam begon het orkest de coronalockdown in maart 2020 met een opname van het slotkoor van Beethoven 9, die vervolgens de hele wereld over ging. Musici speelden, onafhankelijk van elkaar, thuis het stuk. Als afsluiting van het jaar 2020 brengt het Rotterdams Philharmonisch Orkest de volledige Beethoven 9-symfonie naar de mensen thuis, als stream van een spectaculaire opname met voltallig orkest. Op 3 december is de Eerste symfonie te bekijken via de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Klik hier om je in te schrijven van de stream van Beethoven 9 op Oudjaarsdag.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen