BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Mass in C Major – Vestas Feuer – Meeresstille und glückliche Fahrt

BEETHOVEN
Mass in C Major – Vestas Feuer – Meeresstille und glückliche Fahrt
Kaisa Ranta (sopraan), Niina Keitel (mezzosopraan), Topi Lehtipuu (tenor), Tuomas Katajala (tenor in Vestas Feuer), Nicholas Söderlund (bas), Chorus Cathedralis Aboensis, Turku Philharmonic Orchestra o.l.v. Leif Segerstam
Naxos 8.574017 • DDD-65’
Waardering: 7

Segerstam zet zijn al ingeslagen weg langs de minder bekende of fragmentarische Beethoven voort met twee werken die we meestal bij grotere amateurkoren tegenkomen: de cantate Meeresstille und glückliche Fahrt en de Mis in C die hij in 1807 voor de familie Esterházy schreef. Die komen we in de discografie elders en ook beter (Gardiner bijvoorbeeld) tegen, het lokkertje is in dit geval het operafragment Vestas Feuer op tekst van Emanuel Schikaneder; librettist van Die Zauberflöte. Het is Beethoven met een enkel mozartisme en ondanks de beroerde tekstrijmelarij leuk om naar te luisteren. De Mis krijgt onder Segerstam een zonder meer degelijke uitvoering, zowel orkestraal als koristisch, en met hoogst adequate solisten. Toch klinkt het allemaal enigszins dichtgesmeerd, een beetje zwaar in de benen en met te weinig sprekend verschil tussen fortissimo en pianissimo. Een bewonderende E.Th.A. Hoffmann ontdekte in de eerste druk van de partituur een vrolijke kinderlijke gemoedsstemming in de muziek, maar dat gevoel krijgen we bij Segerstam nergens. Echt stralen gaan de Mis en Meeresstille bij hem geen van beide.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen