BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Messe C-dur – Leonoren-Ouvertüre nr. 3

BEETHOVEN
Messe C-dur – Leonoren-Ouvertüre nr. 3
Genia Kuhmeier (sopraan), Gerhild Romberger (alt), Maximilian Schmitt (tenor), Luca Pisaroni (bas-bariton), Chor und Symphonieorchester des Bayersichen Rundfunks o.l.v. Mariss Jansons
BR Klassik 900170 • DDD-59’
Waardering: 8

De première van deze Mis in C groot, opus 86 van Ludwig van Beethoven uit 1807 werd aanvankelijk een fiasco door gebrek aan repetitie, maar zou nochtans de stadaard zetten voor de missen die in de negentiende eeuw nog zouden volgen. Het werk staat begrijpelijkerwijs een beetje in de schaduw van de Missa Solemnis, maar is een volslagen op zichzelf staand opus. De opdracht voor dit werk kwam van Prins Nikolaus Esterházy. Haydn was hem al voorgegaan en had de lat al bijzonder hoog gelegd. Niettemin ging Beethoven de uitdaging aan: ‘Ik zal deze mis met enige bezorgdheid afleveren, Majesteit, aangezien Uwe Doorluchtige Hoogheid gewend is aan de onnavolgbare meesterwerken van de grote Haydn.’ Mariss Jansons heeft het nu opgenomen voor het BR Klassik-label, met het koor en orkest van de Beierse Omroep. Het resultaat mag er wezen: dit is musiceren op topniveau en het koor straalt onder Jansons. De onberispelijke klank en accurate respons op Jansons is treffend. Dat geldt overigens ook voor het kwartet vocalisten. De klankbalans van de opname is uitstekend en maakt deze uitgave tamelijk belangrijk. De Leonoren Ouvertüre Nr. 3 vormt nog een welkome aanvulling. Een andere optie wellicht is die onder Bernius op het Carus-label; ruim vijf jaar geleden verschenen.
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen