BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Piano Concertos Nos. 3 & 5

BEETHOVEN
Piano Concertos Nos. 3 & 5
Christoph Eschenbach (piano), Boston Symphony Orchestra o.l.v. Seiji Ozawa, London Symphony Orchestra o.l.v. Hans Werner Henze
PentaTone PTC 5186201 • SACD-79’
Uitvoering **** | Registratie *****

Het zal velen verbazen maar DG heeft in de jaren ‘70 aardig wat quadrafonische opnames gemaakt. Meer dan 250 multichannel banden staan klaar voor een wedergeboorte op SACD. Uit gesprekken met Jean-Marie Geijsen van Polyhymnia blijkt dat de tapes nog in uitstekende staat verkeren na al die jaren. In die tijd werd quadrafonie een fiasco, nu geniet een toenemend aantal liefhebbers van multichannel. Het is een ronduit schokkende ervaring, wanneer men van stereo overschakelt naar multichannel. Dat uit zich vooral in de ruimtelijke suggestie. Men ontwaart inderdaad de ambiance van de zaal en ervaart meer live sensatie. PentaTone is bezig een reeks quad-opnames uit te brengen en het is opvallend hoe verrassend fris deze uitgaves klinken: alsof ze gisteren zijn gemaakt. Op deze schijf geeft Christoph Eschenbach zeer overtuigende vertolkingen van beide concerten en Ozawa met de Boston Symphony Orchestra leveren in de Emperor voortreffelijk support. Voor het derde concert zijn er veel betere uitvoeringen te noemen, voor wat betreft de directie. De registratie heeft een precisie en ruimtelijke afbeelding die we niet vaak tegenkomen, ook niet bij moderne opnames. Hopelijk worden er snel nog veel meer parels uit de jaren ‘70 uitgebracht op SACD. Dit smaakt naar meer.
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen