Nederlandse Bachvereniging. Foto: Eduardus Lee
Nederlandse Bachvereniging. Foto: Eduardus Lee

Nederlandse Bachvereniging bestaat 100 jaar

De Nederlandse Bachvereniging blaast in seizoen 2021-2022 honderd kaarsjes uit. Het vocaal-instrumentaal ensemble werd in 1921 opgericht om Bachs Matthäus-Passion op te voeren en groeide uit tot een groots gezelschap. Wij zetten de hoogtepunten van het feestjaar voor u op een rijtje.

Nederlandse Bachvereniging verrast

De Nederlandse Bachvereniging opent haar jubileumjaar met een bijzondere productie rond de Kunst der Fuge. Artistiek leider Shunske Sato laat in deze productie de veelkleurigheid van het werk en van het muziekgezelschap horen. Later volgt van 28 september tot en met 9 oktober 2021 het verrassingsprogramma Feest met Bach. Wat het publiek precies te wachten staat tijdens dit grote Bachfeest? Dat verklapt het ensemble niet.

Troostrijk requiem

Van 30 oktober tot en met 4 november 2021 nodigt de Bachvereniging Jos van Veldhoven uit voor een sfeervol zeventiende-eeuws Allerzielenprogramma. De voormalig artistiek leider van het gezelschap stelde speciaal voor deze gelegenheid een troostrijk requiem samen dat gebracht wordt door de Nederlandse Bachvereniging, Hana Blažiková (sopraan), Isabel Schiketanz (sopraan), William Knight (tenor), Guy Cutting (tenor) en Peter Kooij (bas).

Bachs’ grote werken

Wie jubileumseizoen zegt, zegt concerttournees met de grote werken van Bach. In april voert het ensemble onder leiding van Sato de Matthäus-Passion op in de Grote Kerk Naarden. Dat doet het al sinds de eerste uitvoering en de oprichting honderd jaar geleden. In de weken voor kerst brengt het gezelschap Bachs feestelijke Hohe Messe onder leiding van Hans-Christoph Rademann.

Jubileumfestival

In het voorjaar toert de Nederlandse Bachvereniging door Nederland met De Apocolyps en een alternatieve passie van Graun, bezoekt ze verschillende Europese oudemuziekfestivals en neemt ze werken op voor het project All of Bach, waarmee ze Bachs muziek toegankelijk wil maken voor iedereen. Eind mei sluit het Jubileumfestival in TivoliVredenburg het feestjaar af. Kaarten voor de concertenreeks van de Nederlandse Bachvereniging zijn verkrijgbaar via de website van de vereniging.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen