BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Violin Sonatas Nos. 3, 6, 7 & 8

BEETHOVEN
Violin Sonatas Nos. 3, 6, 7 & 8
Sonates voor viool en piano opus 30 nrs. 1 in A, 2 in c en 3 in G; opus 12 nr.3 in EsLorenzo Gatti (viool), Julien Libeer (piano)
ALPHA 565 • DDD-80’
Waardering: 9

Sonates voor viool en piano of voor piano en viool? Gelijkwaardig zijn ze, zowel de viool als de piano treden op de voorgrond en nemen de begeleidende motieven voor hun rekening. Nog met één been in het classicisme hoor je nog Mozart in Beethoven doorklinken, de dynamiek en compositorische dóórbrekende vrijheid die Ludwig van Beethoven neemt kondigt de romantiek aan. Wervelend spelen ze, violist Lorenzo Gatto en pianist Julien Libeer, gevoelig ook en subtiel. Vertellers zijn het van het hoogste niveau die enerzijds beheerst en anderzijds met volle uitdrukkingskracht de noten verwezenlijken. Licht, stormachtig hier en daar, lyrisch in de langzame delen halen ze de schoonheid en de geestkracht van Beethoven naar de oppervlakte, vaardig en met grote betrokkenheid bij en met kennis van de partituur. Vaart is het sleutelwoord. Met hectiek razen ze door bijvoorbeeld door het eerste deel van opus 30 nr. 1, maar ook tijdens het langzame deel van dezelfde sonate is een duidelijke voortstuwende beweging waar te nemen die ondanks de door het tempo gesuggereerde kalmte onrust in zich heeft. Dit is de derde cd in de reeks van Beethoven-sonates en de laatste. ‘We zijn niet klaar met Beethoven’, zegt dit tweetal in het cd-boekje, ‘we leggen hem alleen maar even opzij’.
Marjolijn Sengers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen