Lady in the Dark
Alexia Macbeth in de rol van Liza Elliott.

Lady in the Dark doorkruist Nederland

Opera Zuid brengt Broadway naar Nederland. Van 12 november tot en met 11 december 2022 speelt het gezelschap Lady in the Dark, de Broadwayhit van Kurt Weill. Met Maartje Rammeloo en Sylvia Poorta in een van de hoofdrollen presenteren regisseur Anna Pool en dirigent David Stern voor het eerst deze Weill-klassieker aan het Nederlandse publiek.

Lady in the Dark is tijdloos, zo mogen we wel zeggen. Want de meer dan tachtig jaar oude Broadway-opera van Kurt Weill roept ook anno nu herkenning op. De druk op het werk en privéleven van Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, is groot. Te groot. Bovendien is ze al even besluiteloos op kantoor als in de liefde – hoe kan ze nu kiezen tussen haar getrouwde baas Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis? En dan is er nog advertentiemanager Charley Johnson die haar mateloos irriteert. Paniekaanvallen en depressies zijn het gevolg, dus roept Liza de hulp in van psychiater Dr. Brooks. Zij analyseert Liza’s dromen, waardoor ze samen bij de kern van haar problemen komen en Liza haar twijfels kan overwinnen.

Niet veranderd

“Liza is een bijzondere, getalenteerde en geliefde vrouw. Door aan de verwachtingen van de mensen om haar heen te willen voldoen, is ze zichzelf echter kwijtgeraakt”, vertelt regisseur Anna Pool over het hoofdpersonage uit de opera die in 1941 in première ging. “Haar positie als hoofdredacteur van een groot modemagazine was uitzonderlijk in die tijd. Tegenwoordig hebben we veel meer vrouwen op zulke hoge functies. Des te opvallender is het dat de problemen waar Liza tegen aanloopt, zoals de enorme werkdruk en keuzestress, niet veranderd zijn. Ze zijn alleen maar groter geworden. Niet alleen vrouwen, maar ook mannen ervaren hierdoor angstproblemen, depressies en paniekaanvallen.”

Liza’s dromen

De Broadway-klassieker is meer dan een opera over de eisen die het leven en de maatschappij stellen. Het is vooral een muzikaal en visueel spektakel, waarin Liza’s dromen fantasierijk verbeeld worden. “De dromen geven Liza de ruimte om zichzelf te zijn en de mogelijkheid zich uit te drukken zoals ze dat in haar echte leven niet kan”, verduidelijkt de regisseur. “Karakters uit haar leven komen in nieuwe verschijningen voorbij. Maar wat doen zij daar? Is dit wat ze wil, wat ze denkt dat ze wil of waarvan ze nog niet beseft dat ze het graag wil? Welkom in de waanzin van onze hersenen, in de wereld zoals die zou kunnen zijn. Opera heeft de kracht je naar de plek te brengen waar onze emoties verborgen liggen.”

Regie van Anna Pool

“Met tekst alleen dring je niet door in deze diepere laag”, voegt Pool er nog aan toe. “Je hebt de muziek echt nodig.” In Lady in the Dark komen teksten van Ira Gershwin voorbij en prachtige songs, zoals de klassieker My Ship. Wie Weills opera ooit eerder zag, zal opmerken dat in Pools regie de psychiater geen man, maar een vrouw is. Daar heeft de regisseur een goede reden voor: “Nu twee vrouwen met elkaar in gesprek gaan, is de neerbuigende toon minder hinderlijk dan wanneer die van een man zou zijn. Dat accepteren we vandaag de dag gewoon niet meer. Zo probeer ik de verhoudingen gelijkwaardiger te maken. Niet als een feministische daad, maar als een daad van bevrijding, zodat we ook nu nog van Lady in the Dark kunnen genieten.”

Coproductie

Lady in the Dark is een coproductie van Opera Zuid en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. Het Theaterkoor Opera Zuid wordt geleid door Jori Klomp; het orkest, philharmonie zuidnederland, door de New Yorkse dirigent David Stern. De opera wordt in het Engels opgevoerd met Nederlandse en Engelse boventiteling. Cast: Sylvia Poorta (Dr. Brooks), Maartje Rammeloo (Liza Elliott), Alexia Macbeth (Liza Elliott), Elliott Carlton Hines (Charley Johnson), Simon Butteriss (Russell Paxton), Quirijn de Lang (Randy Curtis), Jeremy Finch White (Kendall Nesbitt), Veerle Sanders (Elinor Foster), Nienke Nasserian (Maggie Grant).

Lady in the Dark beleven

Zaterdag 12 november – Theater aan het Vrijthof, Maastricht (première)
Dinsdag 15 november – Stadsschouwburg, Utrecht
Donderdag 17 november – Schouwburg Concertzaal, Tilburg
Dinsdag 22 november – Parktheater, Eindhoven
Donderdag 24 november – Les Théâtres de la Ville Luxembourg, Luxemburg
Zaterdag 26 november – Les Théâtres de la Ville Luxembourg, Luxemburg
Dinsdag 29 november – Amare, Den Haag
Donderdag 1 december – Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Dinsdag 6 december – Theater, Rotterdam
Donderdag 8 december – Chassé, Breda
Zondag 11 december – Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Ga voor meer info en kaartverkoop naar de website van Opera Zuid.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen