Sanne Zwikker speelt Bachs fuga

Op zoek naar de ultieme perfectie in Bachs fuga

Bachs fuga’s zijn ongeëvenaard in perfectie. Geen enkele componist heeft zoveel indrukwekkende fuga’s geschreven als hij. Zulke composities waren zeer populair gedurende de barokperiode (1600-1760). Een van de meest bekende fuga’s is de eerste fuga van de zes sonates en partita’s voor viool: Bachs Vioolsonate nr. 1 in g klein. Mijn uitvoering van dit bekende werk is deze maand uitgekomen op YouTube en hieronder te beluisteren.


Vioolsonate nr. 1 in g klein door Sanne Zwikker 

Vraag en antwoord

Een fuga is een compositie die bestaat uit een ‘vraag’ en een ‘antwoord’. De compositie begint met een openingsthema dat wordt herhaald en gecombineerd met verschillende melodieën. Fuga’s zijn voor muziekliefhebbers net zo pakkend als een sonnet voor lezers van poëzie.

Legendarische opening

Bachs eerste fuga begint in g klein met een ‘vraag’ in de altstem, die door de sopraan in de tweede maat beantwoord wordt. Waar de ‘vraag’ begint met een vijfde en vervolgens een stap omhoog gaat, beantwoordt de sopraan op de tonica (de eerste noot op de schaal g klein). Deze legendarische opening is zo indrukwekkend dat muziekliefhebbers, ongeacht hun favoriete muziekstijl, haar meteen herkennen. Ze is tijdloos, pakkend en onevenaarbaar in perfectie.

Violiste Sanne Zwikker blogt iedere maand voor Luister. Lees hier haar vorige blogs.

5/5 - (44 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen