Blog Sanne Zwikker over Prokofiev

Vioolconcert nr. 1 in D majeur, op. 19

Deze maand werd mijn uitvoering van Vioolconcert nr. 1 in D majeur, op. 19, geschreven door Sergei Prokofiev, opgenomen in New York. Ik ben enorm enthousiast om deze prachtige opname van Opus 19 hier online met u te delen.

Lyrische passages die plots overgaan in een vurige passie, die vernieuwing en standvastigheid aanmoedigt. In de score zijn de passages gemarkeerd met sognando (dromerig) en recitando (met stellige overtuiging). Prokofiev componeerde Vioolconcert no. 1 in d majeur, op. 19 tijdens de Russische Revolutie, in een tijd van politieke en sociale chaos, waarbij in oktober 1917 de bolsjewieken van Lenin in Rusland de macht overnamen. De componist werkte zijn indrukwekkende compositie af in 1917, na een korte onderbreking van twee jaar waarin hij zich concentreerde op de opera The Gambler. Kort daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten en West-Europa. In het eerste deel van Opus 19 bouwt de dramatiek op tot een krachtige uitbarsting, gevolgd door de terugkeer van het surreële openingsthema dat vervolgens in rook opgaat.

Moderne klassieke muziek

In het voorjaar van 2021 sprak ik met Gabriel Prokofiev, een componist, producent, dj en de oprichter van Nonclassical. Zijn grootvader was de wereldberoemde componist Sergei Prokofiev, maar Gabriel is bekend om zijn eigen, moderne aanpak van klassieke muziek. Als soloviolist is het ontzettend boeiend om met een Prokofiev over muziek te praten, helemaal als je op het punt staat om Opus 19 uit te voeren. Het brengt dit werk van Sergei Prokofiev intens dichtbij.

Geen orkest nodig

In 1923 werd Opus 19 voor viool voor het eerst opgevoerd in Rusland door violist Nathan Milstein en pianist Vladimir Horowitz, beiden toen negentien jaar. Drie dagen eerder ging de uitvoering voor viool met orkest in Parijs in première. Milstein grapte: “Met een pianist als Horowitz, wie heeft er nog een orkest nodig?”

In de video hieronder kunt u mijn uitvoering bekijken van Opus 19 voor viool en piano, samen met de bekende pianiste Alexis Zingale.

Violiste Sanne Zwikker blogt iedere maand voor Luister. Lees hier haar vorige blogs.

5/5 - (47 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen