BRUCKNER

Recensie BRUCKNER – Symphony No 6

BRUCKNER
Symphony No 6
London Symphony Orchestra o.l.v. Simon Rattle
LSO Live LSO0842 • SACD-56’
Waardering: 6

Deze nieuwe uitgave van Bruckners Zesde symfonie is vooral interessant omdat het de Urtext-editie van Benjamin-Gunnar Cohrs laat horen. Om nu te zeggen dat daar dan alles mee gezegd is, gaat me wat te ver. Het is denk ik te vergelijken met mijn waardering die ik had toen Rattle de Negende met de gereconstrueerde finale opnam voor EMI. Ik was daar zeer mee ingenomen, maar dat kwam precies door die finale waar Rattle zich aan waagde. Over de eerste drie delen was ik zeker niet onverdeeld enthousiast. En ook nu alle credits voor hem bij deze onderneming, maar ook bij deze opname heb ik niet het gevoel dat Rattle een uitgesproken bruckneriaan is. Ik mis weer het heilige vuur en het gevoel dat het orkest met de handrem erop speelt. En dat is – zover ik dat kan beoordelen – volledig bewust. Ik mis bijvoorbeeld de jubelstemming van het hoofdthema, maar ook op dynamisch vlak gebeurt er nauwelijks iets. De opname werkt ook bepaald niet mee: het lijkt wel of alle scherpe kantjes zijn weg gepolijst. Conclusie: weliswaar een gedegen uitvoering, maar doorgaans aan de saaie kant. Ik wacht dan ook met smart op een uitvoering van Gerd Schaller met deze oertekst.
Emile Stoffels

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen