Ensemble De Formule speelt op Festival Classique 2022. Foto: Anne Reitsma
Ensemble De Formule. Foto: Anne Reitsma

Met de voeten in het zand op Festival Classique 2022

Het strand van Scheveningen doet van 9 tot en met 12 juni dienst als iconisch decor van Festival Classique 2022. Festivalbezoekers kunnen in het mulle zand met de wind in de haren en de zon op het gezicht genieten van klassieke muziek en cross-overs met popmuziek, film en dans.

Festival Classique laat de concertzalen voor wat ze zijn en zoekt zijn toevlucht op het strand van Scheveningen. Want ook daar kun je klassieke muziek beleven. Alle concerten zijn door en voor het vierdaagse festival gemaakt. Op het podium staat jong talent als Ensemble De Formule en celliste Maya Fridman, maar is er ook een samenwerking te zien tussen het Matangi Quartet en Jungle by Night, een negenkoppig collectief van blazers en slagwerkers. Naast de optredens staan er ook activiteiten op het programma zoals een yogaworkshop op cellomuziek, een meezingavond rond het kampvuur en een interactieve kindervoorstelling.

Strandopera

Een van de hoogtepunten is Verdi’s opera La Traviata, gebracht door 170 amateurzangers en topsolisten. Zij vertellen het tragische verhaal over de onmogelijke liefde tussen de jonge edelman Alfredo (tenor Denzil Delaere) en de courtisane Violetta (sopraan Jessey-Joy Spronk). Regisseur Sybrand van der Werf maakt voor deze stranduitvoering een eigentijdse, ingekorte versie. Voor de muzikale begeleiding van de strandopera kiest arrangeur Marijn van Prooijen niet voor het traditionele symfonieorkest, maar voor een jazzband.

Zee dichtbij

De zee is letterlijk en figuurlijk niet ver weg tijdens Festival Classique 2022. In Sea Surround Sound Film beleef je zintuigelijk de missie van Merijn Tringa, de ‘Plastic Soup Surfer’. Zijn acties, te zien op beeld, worden versterkt door de liveklanken van Slagwerk Den Haag in een compositie van Aart Strootman. Deze ervaring indachtig kunnen de festivalbezoekers hun plastic afval in een community artwork van TrashUre Hunt deponeren.

Meer weten over (het programma van) Festival Classique? Klik hier.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen