Lars Vogt
Lars Vogt. Foto: Anna Reszniak

Toppianist Lars Vogt in TivoliVredenburg en Muziekgebouw

Op vrijdag 6 en zondag 8 mei geeft de Duitse toppianist Lars Vogt een prachtig concert in zowel TivoliVredenburg (Utrecht) als het Muziekgebouw (Amsterdam). Hij speelt piano solo werk van Janáček en de beroemde Hammerklaviersonate van Beethoven.

In dit programma laat Lars Vogt meteen zien wat voor musicus hij is. Hoekstenen vormen twee dramatische sonates. Leoš Janáček schreef zijn sonate na de wrede dood van een betoger tijdens een demonstratie in de straten van Brno. Beethovens razend lastige Hammerklaviersonate is niet minder dan een mythisch werk, waarin de pianist de hoogste toppen moet bedwingen en langs diepe afgronden scheert. Deze twee diep doorleefde sonates omarmen de opgewekte, warme Sonate KV 333 van Mozart.

Lars Vogt is zonder twijfel een van de belangrijkste musici van zijn generatie. Hij trad op met wereldberoemde orkesten zoals de Berliner Philharmoniker, New York Philharmonic en London Symphony Orchestra. Hij is niet alleen als pianist belangrijk, maar ook als dirigent van diverse kamerorkesten en als docent. In geen van deze rollen gaat Vogt voor het grote gebaar. Het is de zoektocht naar de intensiteit, de diepte van de muzikale boodschap die hem onderscheidt. Daarbij gaat het “niet zozeer over de melodische bovenstemmen, maar over de muziek daaronder”, zoals Classical Review Vogts opname van Mozarts Sonate KV 333 beschreef.


Een fragment als voorproefje van het concert.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen