DE FALLA

Recensie DE FALLA – El amor brujo – El retablo de Maese Pedro

DE FALLA
El amor brujo – El retablo de Maese Pedro
Esperanza Fernández (Cantaora), Alfredo García (bariton), Jennifer Zetlan (sopraan), Jorge Garza (tenor), Perspectives Ensemble o.l.v. Angel Gil-Ordóñez
Naxos 8.573890 • DDD-62’
Waardering: 9

Manuel de Falla (1876-1946) wordt beschouwd als de grootste Spaanse componist van het begin van de twintigste eeuw. Door verschillende muzikale stijlen, folk en literaire invloeden te combineren creëerde hij een distinctieve nieuwe muzikale taal en schiep hij schitterende, beklijvende composities die culturele symbolen van zijn vaderland geworden zijn. Twee ervan zijn verenigd op deze cd: El amor brujo in de originele versie van 1915 en El retablo de Maese Pedro uit 1923. El amor brujo te vertalen als Liefde, de tovenaar vertelt de ontroerende zoektocht van een jonge Roma-vrouw om zich van de geest van haar minnaar te bevrijden. De mini-opera El retablo de Maese Pedro (Het poppenspel van meester Pedro) brengt hulde aan Don Quixote van Cervantes en wendt daarvoor instrumentaties en ritmes aan die zowel de Spaanse ‘Gouden Eeuw’ oproepen als de vibrerende energie van de Europese muziek uit de jaren 1920. Spaanse collega’s hebben deze cd onder leiding van Angel Gil-Ordóñez, in de Verenigde Staten opgenomen in 2018, geprezen om zijn juiste en beklijvende interpretatie. Esperanza Fernández, de Cantaora in El amor brujo, pakt je meteen bij de kraag.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen