Herman Finkers bij de opname van Missa Sancti Georgii.
Herman Finkers bij de opname van Missa Sancti Georgii.

Maak kans op de hit van Herman Finkers

De herziene bruiloftsmis van Herman Finkers kwam dit jaar uit op album. Het bleef niet onopgemerkt. Finkers’ Missa Sancti Georgii denderde op plek 61 als hoogste nieuwe binnenkomer de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek binnen. Luister mag drie exemplaren van het album weggeven.   

De mis van Herman Finkers, gecomponeerd voor zijn bruiloft in 1990, heeft een lange reis afgelegd. “Vanaf mijn dertigste ben ik ermee bezig. Deze mis is me heel dierbaar”, zegt Finkers in het coververhaal van Luister 772. Het werk werd al eens eerder op album gezet. Dit jaar opnieuw, met medewerking van Holland Baroque en Cappella Amsterdam, onder leiding van Daniel Reuss. “Fantastisch dat ik als keuterboercomponist uit Almelo met Holland Baroque mocht samenwerken”, vertelt Finkers.

Gen huis-tuin-en-keukemis

De mis bevat een Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei. Plus het Panis Angelicus en Ave Maria van componist Finkers en een gregoriaanse Mariavespers. Ondanks die traditionele elementen is het zeker geen huis-tuin-en-keukenmis. Zo vind je in Finkers’ werk sporen van Klein Orkest, Ennio Morricone en Motown. Zelfs The Banana Boat Song van Harry Belafonte is de mis binnengevaren. Luister maar eens naar zijn Gloria in excelsis (Dee-hee-joho).

Wat hij van zijn eigen mis vindt? Niks mis mee, concludeert Finkers. “Het is een vrolijk en laagdrempelig werk, zonder halleluja-blijheid.” Geen ‘reliporno’ dus, want daar is hij naar eigen zeggen allergisch voor. Er mag dan een mis uit zijn handen zijn gerold, daarmee durft de Beuninger zichzelf nog geen componist te noemen. “Een componist kan een stuk op bestelling leveren. Ik kan dat niet.” Finkers kan geanimeerd vertellen over hoe de mis tot stand kwam.

Leuk geklungel

Zijn Agnus Dei speelde hij in op een ‘valse honky-tonk piano’, in een boerderijtje van kennissen waar hij op paste. Finkers was er rotsvast van overtuigd dat het een exacte kopie was van de versie van Puccini die hij op Radio 4 had gehoord en in zijn hoofd had geprent. Lachend zegt hij: “Totdat ik de lp met Puccini’s werk beluisterde. Een totaal ander nummer dan de variant die ik had onthouden. Qua melodie, akkoorden en stijl. Niet te vergelijken.”

Op z’n Finkers: “Omdat ik niet goed kan imiteren en onthouden, heb ik iets nieuws bedacht. Zo had ik mijn Agnus Dei en zo klungelde ik door. Je moet alleen wel herkennen: o, maar dit is leuk geklungel.” Zijn mis? Vergeleken met werken van door hem bewonderde componisten als Ravel en Bach is het een soort Happy Birthday to You, oordeelt Finkers zelf. “Niet heel ingewikkeld, geen Erbarme Dich. Maar wel een melodietje dat er mag wezen. Bedenk het maar eens.”

Win een album van Finkers

Wilt u meedingen naar het album Missa Sancti Georgii van Herman Finkers? Vul dan het onderstaande antwoordformulier in. Meedoen kan tot 7 december.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen