De Orkestspecialist
Stefaan de Rycke

De Orkestspecialist van SOV met violist Stefaan de Rycke

Symfonieorkest Vlaanderen wil kinderen prikkelen om muziek te gaan maken. De Orkestspecialist is een hilarische, leerzame videoreeks. Drie vragen aan presentator, klassiek violist én grappenmaker Stefaan de Rycke.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) een invasie ging doen in de wijk Nieuw Gent. Het orkest zou de klaslokalen, speelplaatsen en schoolpoorten inpalmen met de mooiste muziek en de leukste kennis. Helaas moest de leerzame invasie van De Orkestspecialist worden afgeblazen door de coronapandemie. Met een digitale versie wil het SOV kinderen tóch alvast kennis laten maken met klassieke muziek. In een videoreeks van vijf video’s belicht presentator en violist bij SOV Stefaan de Rycke vijf verschillende thema’s.

Kun je jezelf voorstellen aan onze lezers?

“Natuurlijk! Ik ben Gentenaar, 31 jaar oud en werkzaam als klassiek violist bij Symfonieorkest Vlaanderen. Maar ik ben altijd gedreven geweest om méér te doen dan alleen dat. Van acht uur lang op mijn kamer vioolspelen, word ik niet gelukkig. Zo speel ik ook graag jazz en maak ik video’s. Daarom heeft het orkest mij gevraagd om deze videoreeks te maken.”

Kun je wat meer vertellen over de videoreeks van De Orkestspecialist?

“Oorspronkelijk zouden we een invasie bij scholen in Nieuw Gent doen. Het orkest krijgt subsidie van de stad Gent om mee te werken aan een stadsvernieuwingsproject. Nieuw Gent is een achtergestelde, armere wijk. En kinderen zijn vaak het slachtoffer van armoede. Alles wat met muziek en cultuur te maken heeft, ontbreekt daar. We zouden eigenlijk naar scholen toe gaan om uitleg te geven over de geschiedenis van klassieke muziek, instrumenten en de leerlingen uit te dagen zelf muziek te maken. Helaas kon dit door corona niet doorgaan. We moesten iets nieuws bedenken. Een videoreeks. Uiteindelijk hebben we het veel breder getrokken. Met de video’s van De Orkestspecialist hopen we niet alleen kinderen uit Nieuw Gent muzikaal te prikkelen, maar ook kinderen uit andere wijken of steden.”

Wat is, naast de kinderen muzikaal prikkelen, het doel van deze video’s?

“Ik wil iets doen aan het elitaire imago van klassieke muziek. Persoonlijk heb ik hier al heel mijn leven last van. Wist je dat je op klassieke muziek écht wel kunt dansen? De laatste tweehonderd jaar is het genre getransformeerd naar muziek voor de ‘chique mensen’. Dat is volgens mij helemaal niet nodig. Ik wil dat beeld veranderen, en ik denk dat de video’s hierbij kunnen helpen. Ik heb geprobeerd om de kinderen enthousiast te maken met humor. De video’s van De Orkestspecialist doen het goed, hoor ik onder andere van veel collega’s uit het onderwijs. Ik hoop dat zelfs de stoere kindjes die alles stom vinden, op deze manier ontdekken dat klassiek best cool kan zijn.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!