Huelgas Ensemble
Huelgas Ensemble

Huelgas Ensemble | Bijzonder livestreamconcert AMUZ

Benieuwd waar componisten hun inspiratie vandaan haalden? Het Huelgas Ensemble neemt je op 3 maart vanuit een lege zaal in AMUZ, Antwerpen, mee langs landschappen uit de kindertijd van beroemde polyfonisten. Het livestreamconcert Het landschap van de polyfonisten is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul van Nevel.

In de zomer van 2018 verscheen het boek Het landschap van de polyfonisten – De wereld van de Franco-Flamands. In dit boek gaat Paul van Nevel uit van de hypothese dat de melancholische stijl van de Franco-Flamands vorm kreeg door het karakter van het landschap waarin deze componisten hun kindertijd doorbrachten. We zien stilte, geborgenheid en melancholie. Meer dan twintig jaar reisde hij met fotograaf Luk van Eeckhout aan zijn zij. Ze gingen langs de gewesten van deze componisten. Hieruit rolde een uitgebreide documentatie van 168 prachtige foto’s.

Huelgas Ensemble neemt je mee

Op 3 maart komt het Huelgas Ensemble naar AMUZ in Antwerpen om het publiek mee te nemen op deze muzikale reis. Ze voeren dertien werken van beroemde componisten uit. Tijdens die uitvoeringen worden foto’s geprojecteerd waarop het publiek het landschap uit de kindertijd van de desbetreffende componist te zien krijgt. De luisteraar wordt meegevoerd naar een andere wereld, terwijl het Huelgas Ensemble muziek speelt. Dat gebeurt aan de hand van in totaal 25 foto’s van Franco-Vlaamse landschappen en kathedralen.

Beroemde polyfonisten

We horen tijdens Het landschap van de polyfonisten – De wereld van de Franco-Flamands muziek van onder anderen de polyfonisten Antoine Busnois, Nicolas Gombert, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez en Pierre de Manchicourt. Het publiek zal zelf de relatie tussen muziek en landschap op de meest indringende manier kunnen ervaren.

Livestreamconcert AMUZ Antwerpen

  • Datum: 3 maart 2021 – 20.00 uur
  • Artistieke leiding: Paul van Nevel

Klik hier om het concert Het landschap van de polyfonisten – De wereld van de Franco-Flamands van het Huelgas Ensemble ‘live’ mee te maken in AMUZ Antwerpen.

Ben je benieuwd naar meer evenementen rondom polyfonie in Antwerpen? Lees hier het interview van Luister met algemeen en artistiek directeur Bart Demuyt over het festival Laus Polyphoniae.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen