DEBUSSY

Recensie DEBUSSY – Strijkkwartet, Pianotrio, Danses sacrée et profane (bew. Fabrice Pierre), Rêverie (bew. Paul Cassidy)

DEBUSSY
Strijkkwartet, Pianotrio, Danses sacrée et profane (bew. Fabrice Pierre), Rêverie (bew. Paul Cassidy)
Sioned Williams (harp), Jean-Efflam Bavouzet (piano), Brodsky kwartet
Chandos CHAN 10717 • DDD-65’
Deze cd geeft aanleiding tot gemengde gevoelens. Hoogtepunt is de prachtige uitvoering van het Pianotrio waarin de achttienjarige componist erg dicht staat bij Massenet. Bavouzet die al eerder bewees met Massenets muziek uitstekend uit de voeten te kunnen en die in Debussy’s solowerken en Bartóks pianoconcerten waar mogelijk een lichte toets aanslaat, is hier gelukkig de sturende kracht. De violist en cellist, beide leden van het Brodsky kwartet, zijn gelukkig hier eerder volgers dan stuurders. Het Strijkkwartet echter klinkt erg ruig en energie lijkt in deze uitvoering soms belangrijker dan verfijning. De overige twee werken hebben het karakter van een toegift. De Danses sacrée et profane klinken hier in een arrangement van Fabrice Cassidy voor pedaalharp en strijkkwintet en de Rêverie in een versie voor strijkkwintet van Paul Cassidy. Het gevolg van die bewerkingen is dat het latent goedkope en sentimentele van de stukken veel sterker naar voren komt. Bovendien zijn de musici hier eerder keurig dan uitgesproken. Een cd kortom voor Debussy-freaks die hun collectie willen aanvullen. Voor ‘doorsneeliefhebbers’ is een topuitvoering van één aardig jeugdwerk helaas wat weinig.

Emanuel Overbeeke

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen