DeLange aan de piano
Componist en pianist DeLange.

DeLange contempleert op tweede album

DeLange treedt op 14 oktober met een nieuw album naar buiten. Contemplations ~ Opus I & II is de opvolger van zijn debuutalbum Images uit 2020. De componist en pianist stelt op vrijdag 28 oktober 2022 zijn nieuwste album voor tijdens een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam.

DeLange haalde inspiratie voor zijn tweede album uit de transitie naar een nieuwe fase in het leven. De openingscompositie Poème du Printemps, die hieronder te beluisteren is, sluit aan bij dat thema en is een ode aan het wonder van nieuw leven. “Ik schreef het voor mijn zoontje, dat in mei werd geboren, in het hart van de lente”, vertelt de Nederlandse neoklassieke componist en pianist. De composities van DeLange zijn het best als neoromantisch te beschrijven. Componeren is voor hem als schilderen, omdat hij muziek in kleuren en vormen ervaart. De afwisseling en samenstelling van kleuren spelen een belangrijke rol in zijn muziek, net zoals de melodie.

Muzikaal dagboek

Contemplations ~ Opus I & II schreef DeLange aan de hand van een muzikaal dagboek, zo vertelt hij: “We hebben allemaal tijd nodig om over ons leven na te denken, maar nemen zelden de tijd om dat daadwerkelijk te doen. Ik besloot mijn eigen denktijd in de nachtelijke uren veilig te stellen door middel van het bijhouden van een muzikaal dagboek, die de emoties van de dag weerspiegelen. Elke nacht een kleine oase van ruimte en tijd om te ontsnappen aan de waan van de dag en om te reflecteren op gepasseerde gebeurtenissen.”

Warm en persoonlijk geluid

“De keus om Contemplations in twee opussen op te delen, kwam voort uit een gevoel dat na het afronden van Opus I het hoofdstuk van nachtelijke overpeinzingen nog niet afgesloten was en dat nog niet alle klanken en kleuren uit die periode waren gevangen”, legt de componist uit. “De vijf extra stukken ervaar ik als meer melodisch en harmonisch geavanceerder; ze verbeelden de verdieping die het album compleet maken.” Voor de opname van het nieuwe album haalde DeLange zijn vertrouwde Schimmel-piano van onder het stof en koos hij voor het karakteristieke geluid van vintage microfoons, waardoor een warm en persoonlijk geluid ontstaat.

Bladmuziek

Op 28 oktober geeft DeLange in de Koorzaal van het Amsterdamse Concertgebouw een sfeervol optreden. Hij speelt er werk van zijn nieuwe album Contemplations ~ Opus I & II. Meer informatie over dit concert vindt u hier. DeLange vergaarde naamsbekendheid in het buitenland dankzij zijn stukken Tristesse en Nocturne, waarvan hij de uitgeschreven bladmuziek publiceerde. Het gevolg: mensen wereldwijd speelden en deelden hun uitvoering van zijn muziek. De composities van de pianist werden online al bijna 25 miljoen keer beluisterd.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen