SCHUMANN

Recensie SCHUMANN – Vioolconcert WoO1; Pianotrio nr.3, op.110

SCHUMANN
Vioolconcert WoO1; Pianotrio nr.3, op.110
Isabelle Faust (viool), Jean-Guihen Queyras (cello), Alexander Melnikov (piano), Freiburger Barockorchester o.l.v. Pablo Heras-Casado
Harmonia Mundi HMC902196 • DDD-61’ (+DVD)
Uitvoering ***** | Registratie *****

De vioolconcerten van Beethoven, Mendelssohn, Bruch en Brahms: zodra u de eerste maten hoort neuriet u mee. Maar Schumann? U fronst uw wenkbrauwen. Terwijl de eerdergenoemde vioolconcerten wereldwijd een onverwoestbare reputatie opbouwden, lag Schumanns concert achter slot en grendel. Joseph Joachim, voor wie het werk geschreven was, bepaalde zelfs in zijn testament dat het werk in de komende eeuw niet uitgevoerd of uitgegeven mocht worden. Hij meende in het stuk de aftakeling van Schumanns geest te beluisteren en wilde de reputatie van de componist beschermen. In 1937 brak uitgever Schott met instemming van de erven Joachim de ban en gaf de muziek uit. Yehudi Menuhin zou de première verzorgen, maar dat was onbestaanbaar voor nazi’s. Zij wilden het Duitse erfgoed in Duitsland in première laten gaan, met een ‘Arische’ solist. En zo ging Schumanns vioolconcert, bijna 85 jaar na dato, in 1937 alsnog in première. Joachim had zich behoorlijk vergist, dat wordt wel duidelijk bij het luisteren naar Isabelle Faust en het Freiburger Barockorchester. Dit is de eerste cd in een serie waarin de pianotrio’s van Schumann in bredere context worden geplaatst. Met Jean-Guihen Queyras en Alexander Melnikov maakt Faust kamermuziek waarbij je in de koptelefoon zou willen kruipen. Van teer en intiem – een bibbertje hoort daar bij – tot groots en meeslepend. Nu eens onschuldig huppelend, dan weer een bijna jazzy timing in de pizzicato’s. Altijd smaakvol en delicaat, zo nodig krachtig en virtuoos. Als bonus is een dvd bijgevoegd met een live registratie van het vioolconcert in de Berliner Philharmonie. Indrukwekkende pianissimo’s en Drama met een hoofdletter. Heras-Casado laat horen dat je ook met een orkest kamermuziek kunt spelen. U bent gewaarschuwd: verlaat u nooit volledig op het oordeel van een ander, ook niet van uw recensent. Ga regelmatig naar uw cd-winkel en luister met uw eigen oren!
Carine Alders

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen