Delft Chamber Music Festival
Pianiste Nino Gvetadze tijdens de vorige editie van het Delft Chamber Music Festival. Foto: Melle Meivogel

Delft Chamber Music Festival viert jubileum met ‘mensen en verhalen’

Het Delft Chamber Music Festival 2022, dat van 27 juli tot en met 7 augustus plaatsvindt, belooft een feestelijke editie te worden. Want het kamermuziekfestival van wereldformaat blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Het thema van deze jubileumeditie luidt ‘Mensen en verhalen’. Artistiek leider Nino Gvetadze heeft de beste musici van dit moment gevraagd om deze zomer te komen musiceren in het historische decor van Delft en omgeving.

In 2020 werd het Delft Chamber Music Festival gekenmerkt door – u raadt het al – corona. In 2021 nam het kamermuziekfestival afscheid van Liza Ferschtman als artistiek leider en verwelkomde het Nino Gvetadze in diezelfde functie. En ook dit jaar staat weer een bijzondere editie te wachten want in 2022 bestaat het festival, dat in 1997 door violiste Isabelle van Keulen werd opgericht, een kwarteeuw.

Overal in Delft

De jubileumeditie kreeg het thema ‘Mensen en verhalen’ toegedicht. Nino Gvetadze stelde dat thema indachtig een programma samen van zowel bekende als minder vaak uitgevoerde composities. De diverse concerten vinden plaats op meerdere locaties in Delft. Rotterdam Sinfonia speelt onder leiding van Conrad van Alphen bijvoorbeeld een openluchtconcert op de Markt. De Jong Talent Route gidst het publiek vanuit de Van der Mandelezaal naar het Oude Stadhuis, de Paardenmarkt en de Oude Bibliotheek, waar winnaars van diverse concoursen het beste van zichzelf laten horen.

Muziek en meer

Het Delft Chamber Music Festival 2022 presenteert ook multidisciplinair werk, zoals Maro. Daarvoor werkt Gvetadze samen met Thomas Beijer (componist, pianist, schrijver en tekenaar) en Klaus Bertisch (dramaturg). Het verhaal van de Georgische heldin Maro Makashvili wordt tegen de achtergrond van Beijers animaties ‘verteld’ door een danser en acteur. In de sprookjesachtig klinkende voorstelling Wonderland wordt impressionistische muziek dan weer met filmbeelden gecombineerd.

Verjaardagsgeschenk

Speciaal voor het 25-jarig jubileum van het Delft Chamber Music Festival componeerde Eka Chabashvili in opdracht The Three Graces of Delft voor twee violen, piano en Skype. De Georgische componiste liet zich daarvoor inspireren door de voormalige artistiek leiders van het kamermuziekfestival. De piano in de titel van de compositie wordt bespeeld door Nino Gvetadze, de violen door Isabelle van Keulen en Liza Ferschtman, die vanuit de VS via Skype deelneemt. De opdrachtcompositie gaat op 29 juli in wereldpremière tijdens het Jubileumconcert.

Klik hier voor meer informatie, het festivalprogramma en de kaartverkoop.

4/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen