HÄNDEL

Recensie HÄNDEL – Messiah, An Oratorio HWV 56

HÄNDEL
Messiah, An Oratorio HWV 56
Rachel Redmond (sopraan), Damien Guillon (countertenor), Nicholas Mulroy (tenor), Matthias Winckhler (bariton), La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations o.l.v. Jordi Savall
Alia Vox AVSA 9936 • SACD-145’ (2 cd’s)
Waardering: 8

Messiah is zo’n meesterwerk waar iedere cd-verzamelaar wel een uitvoering van in de kast moet hebben staan, en waar legio goede opnamen van in omloop zijn. Deze Messiah van Jordi Savall kwalificeert op het eerste gezicht en gehoor als een breed inzetbare allround-opname: goed gekozen tempi, krachtige solistenstemmen, koor en orkest op hoog niveau en een boekje met toelichting en libretto in zes verschillende talen. Bij nauwkeurige beluistering vallen echter wat storende details op. Dat Damien Guillon af en toe een beetje de mist in gaat met zijn Engelse uitspraak valt nog wel te overzien, maar Nicholas Mulroy heeft in de hoogte last van een tenorale beknepenheid die zijn talrijke accompagnato’s en aria’s in het tweede deel tamelijk onprettig maakt. Bovendien ‘glijdt’ hij soms een beetje naar de hoge noten toe, zoals in ‘Thy rebuke hath broken His heart’. Hij is gelukkig de enige die uit de toon valt, want Rachel Redmond beheerst over een mooie sopraanstem en degelijke techniek, en ook de andere vocale krachten zijn in orde, vooral het goede koorwerk van La Capella Reial de Catalunya. De akoestiek (Chapelle Royale de Versailles, live-opname) is wat aan de galmende kant, maar deze cd verdient niettemin beluistering.
Marnix Bilderbeek

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen