De drie genomineerden voor de Grachtenfestivalprijs: Emma Roijackers. Joost Willemze, Sabra El Bahri-Khatri
De drie genomineerden voor de Grachtenfestivalprijs: Emma Roijackers. Joost Willemze, Sabra El Bahri Khatri.

Dit zijn de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2023

Op zaterdag 11 februari 2023 vindt in Amsterdam de Avond van de Genomineerden plaats. In de NedPho-koepel presenteren de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2023 zich dan aan jury en publiek. Luister stelt hen alvast kort aan u voor.

Emma Roijackers. Violist, kamermusicus, solist en concertmeester. Ze treedt op in vooraanstaande concertzalen in Nederland en soleerde de voorbije jaren met verschillende orkesten in concerten van Brahms, Bach, Bruch en Hartmann. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en het Mozarteum in Salzburg. Die vele jaren van studie hebben hun vruchten afgeworpen. Zo won de violiste de tweede prijs van het Oscar Back Nederlands Vioolconcours en kwam ze als winnaar uit de bus bij concoursen in Italië en België.

Joost Willemze. Een van de grootste harptalenten van Nederland, zo wordt hij vaak genoemd. En niet geheel onterecht. De aan het Conservatorium van Amsterdam opgeleide harpist mocht immers al diverse prijzen mee naar huis nemen van nationale en internationale concoursen. Hij is dus niet aan zijn proefstuk toe. Hij soleerde met onder andere het JeugdOrkest Nederland en het Nederlands Kamerorkest. Ook stond hij al op podia in Italië, Spanje en Brazilië – om maar een paar landen te noemen.

Sabra El Bahri Khatri. Een sopraan die zowel van klassieke muziek, jazz als muziektheater houdt en in operaproducties schittert van bijvoorbeeld de Nationale Opera, Opera Spanga en World Opera Lab. Al tijdens haar studies aan het conservatorium van Tilburg zong ze in solo- en kamermuziekconcerten. Interessant weetje: Sabra begon als klassiek gitarist, maar ruilde na tien jaar de gitaar om voor haar stem.

Voorproefje van het Grachtenfestival

Kortom, de drie genomineerden zijn aan elkaar gewaagd. Tijdens de Avond van de Genomineerden in de NedPho-koepel in Amsterdam geven ze alle drie een voorproefje van wat er van hen verwacht kan worden tijdens het Grachtenfestival in augustus. In de serie Meesterlijk! krijgen ze dan elk de kans en de vrijheid om een eigen programma samen te stellen. Daarin kunnen ze hun muzikale talent, vakmanschap en artistieke kwaliteiten tentoonstellen én de jury tonen hoe hun residentie op het Grachtenfestival 2024 eruit zou zien. Want dat is waarmee de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2023 beloond wordt. In 2022 won pianist Nikola Meeuwsen de felbegeerde titel van Artist in Residence voor het Grachtenfestival 2023.

Avond van de Genomineerden

De kaartverkoop voor de Avond van de Genomineerden is al gestart. Wat het publiek zoal mag verwachten op 11 februari? Enkele hoogtepunten uit de Franse muziek, aangevuld met een eigen verrassingselement, zo lezen we op de website. De ene genomineerde zal hedendaagse muziek ten gehore brengen en de andere kiest voor cross-overs met natuurgeluiden of voor Arabische traditionals. Het volledige programma is hier te bekijken.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen