Nikola Meeuwsen met de vakjury van de GrachtenfestivalPrijs 2022
Nikola Meeuwsen met de vakjury van de GrachtenfestivalPrijs 2022. Foto: Melle Meivogel

Pianist Nikola Meeuwsen wint GrachtenfestivalPrijs

Pianist Nikola Meeuwsen is tot de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2022 gekroond. En zo ook tot Artist in Residence van de volgende editie van het Grachtenfestival. 

De Avond van de GrachtenfestivalPrijs was een geluksavond voor de twintigjarige pianist Nikola Meeuwsen. In de Wintertuin van het Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam werd hij door de vakjury uitgeroepen tot de winnaar van GrachtenfestivalPrijs 2022. In de vakjury zetelden Frederike Berntsen (muziekjournaliste), Cécile Gouder de Beauregard (programmeur TivoliVredenburg) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus).

Pure poëzie

Het Grachtenfestival en de GrachtenfestivalPrijs hebben als gezamenlijke missie om jonge, talentvolle musici een podium te bieden dat past bij het stadium van hun carrière. De twee andere genomineerden, klarinettiste Gerbrich Meijer en cellist Anton Spronk, moesten hun meerdere erkennen in pianist Nikola Meeuwsen die zich volgens de vakjury “kenmerkt door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtegang is pure poëzie.”

Carte blanche

“Het inzicht, de klankkleur en timing van Nikola Meeuwsen zijn van buitengewoon niveau. Zijn spel raakt een diepe snaar en zindert nog lang na na de laatste noot,” aldus Gwylim Janssens, programmeur van de serie Meesterlijk!, waarin de drie genomineerden elk een avond mochten verzorgen. Naast de titel van winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2022 kreeg Meeuwsen ook die van Artist in Residence 2023. Dat betekent dat hij carte blanche heeft om tijdens de volgende editie van het Grachtenfestival een wervelend en gevarieerd programma samen te stellen en te presenteren. Dit jaar ging die eer naar cellist Alexander Warenberg, overigens de neef van Meeuwsen.

Opvallend talent

Het is niet de eerste keer dat de twintigjarige pianist een belangrijke prijs in ontvangst mag nemen. In 2019 kende het Concertgebouw hem de Concertgebouw Young Talent Award toe. Op jonge leeftijd won Meeuwsen al diverse concoursen, waaronder het Koninklijk Concertgebouw Concours in 2014 en het Steinway Concours in 2012. Als solist stond hij op het podium met onder meer het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest, maar ook alleen. Of met andere pianisten als Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace – bij hem en bij Marlies van Gent studeert Meeuwsen sinds 2014 aan de prestigieuze Accademia Pianistica in het Italiaanse Imola. Optreden met het Matangi Quartet, violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn mag de pianist ook al van zijn bucketlist schrappen.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen