DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Elly Ameling – The Dutch Nightingale

DIVERSEN
Elly Ameling – The Dutch Nightingale
Liederen, cantata’s, aria’s en koralen van van Bach, Schubert, Mozart, Fauré, Debussy, Poulenc, Beethoven, Mahler & kerstliederen.
EMI ICON 50999 6 7907328 (8) • DDD-8.35’
‘The Dutch nightingale’, dat is nog eens een mooie subtitel op een Engelstalige EMI uitgave als het gaat om een Nederlandse sopraan. In dit geval betreft het Elly Ameling, de Koningin van het lied. Op operagebied heeft ze weinig gedaan, maar als liedzangeres veroverde ze de wereld en maakte een ongehoord aantal opnamen. Volgens 401dutchdivas.nl, de voortzetting van de voormalige dutchdiva’s website van wijlen Joop Lindeijer, nam ze liefst 150 lp’s op! Daarvan staat hier dan ongeveer 10% bij elkaar. Bach, het hier werkelijk ‘sehr behagliche’ van Mahlers Vierde en Schubert zijn Nederlandse zangeressen van nature eigen, zo lijkt het soms. Maar Ameling glorieert op deze 8 cd-set ook met een pure, fluwelen klank in Fauré, Debussy en Poulenc. Haar kwaliteit is eigenlijke onmogelijke eigenschap: het paren van een omfloerst geluid aan een heldere klank en een scherpe dictie. Tel daar nog een natuurlijke projectie bij op, gekoppeld aan een spontaan soort emotionaliteit en je gelooft haar in Mozart, je voelt met haar mee in Schubert en je zwelgt met haar in Debussy. In de voor haar gouden jaren zeventig beschikte ze over de beste begeleiders en opnamefaciliteiten. Grappig de bonus-cd met kerstliederen ‘by Brahms, Haydn & others’. Bij die ‘others’ vermeld ik graag de drie kersliederen van Willem Pijper, waaronder het opmerkelijke ‘Noël pour l’amour de Marie’. Al met al levert EMI hier absolute topkwaliteit voor een vriendelijke prijs en dat in een werkelijk prachtig klankbeeld. Warm & vol, zoals ooit die legendarische platen klonken. Dit is een onversneden 10!

René Seghers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen