DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Romance oubliée (werken van Sitt, Glazoenov, Vierne, Vieuxtemps, Wieniawski, Liszt, Kreisler en Kodály)

DIVERSEN
Romance oubliée (werken van Sitt, Glazoenov, Vierne, Vieuxtemps, Wieniawski, Liszt, Kreisler en Kodály)
Tabea Zimmermann (altviool), Thomas Hoppe (piano)
Myrios MYR014 • DDD-64’
Uitvoering **** | Registratie ****

In de etalage van Tabea Zimmermann en Thomas Hoppe bevindt zich allerlei moois voor de altviool. Op zichzelf ben ik nooit zo geporteerd voor zo’n snoepgoed-cd met albumbladen, romances en encores – ik heb liever het substantiëlere werk – maar je móet wel vallen voor het fraaie spel van Zimmermann. Ze is een van de beste altviolisten van dit moment en maakte indruk met onder andere Hindemith. Nu kiest ze voor een verzameling melancholiek mijmerende miniaturen, die recht doen aan de sonore klank van de altijd wat verwaarloosde altviool. De aanzet vormen de Sechs Albumblätter van de Boheemse componist Hans Sitt (1850-1922), fraaie herfsttinten in de sfeer van Brahms, waarna het in dezelfde geest doorgaat met Elégies van Glazoenov en Vieuxtemps en twee salonstukken van de nooit teleurstellende Louis Vierne. Met Wieniawski, Liszt, Kreisler en Kodály wordt de zaak dan afgemaakt. Ook al krijg je zo wel een erg eenzijdig beeld van de altviool, de integriteit van Tabea Zimmermann staat borg voor gevoelvolle en klankrijke interpretaties, die nooit vallen in de kuil van goedkoop sentiment.
Gerard Scheltens

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen