DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Sulla Lira: The Voice of Orpheus (muziek uit de 15-17e eeuw van o.a. Tromboncino, Razzi, Dammonis en Caccini)

DIVERSEN
Sulla Lira: The Voice of Orpheus (muziek uit de 15-17e eeuw van o.a. Tromboncino, Razzi, Dammonis en Caccini)
María Cristina Kiehr (sopraan), Giovanni Cantarini (tenor), Le Miroir de la Musique
Ricercar 354 • DDD-65’
Uitvoering ***** | Registratie *****

Zingen in de trant van Orpheus: dat is de rode draad in dit programma van het ensemble Le Miroir de la Musique. Een historische term, die teruggaat tot de middeleeuwen: zingen met (eigen) begeleiding op de lier. Plaatjes uit die tijd en ook wat later tonen Orpheus, zichzelf begeleidend op een strijkinstrument aan de schouder. Hier spelen de vocalisten (sopraan Maria Cristina Kiehr en tenor Giovanni Cantarini) niet zelf: de lira da bracchio (zeven snaren) en de lirone (twaalf snaren, deels in akkoorden gestemd en rechtop gespeeld, ook wel lira da gamba genoemd) worden gehanteerd door andere leden van de groep. Die leden brachten overigens ook een renaissanceviool, een luit, een viola da gamba en een chitarrone mee naar het kerkje waar de sublieme opname is gemaakt. De muziek bestrijkt een periode van zo’n tweeënhalve eeuw: ballades, treurzangen, liefdesliederen, odes aan de natuur, nu en dan een dansje (dan zonder zang). De oudste stukken zijn van anonieme toondichters, de wat latere zijn van Bartolomeo Tromboncini, Serafino Razzi, Innocentius Dammonis, Giacomo Fogliano, Alfonso della Viola, Francesco Corteccia, Sigismondo D’India, Claudio Saracini, Alessandro Striggio, Giulio Caccini en Jacques Arcadelt, niet allemaal even bekend maar wel van hoge kwaliteit. De uitvoering is schitterend: Kiehr en Cantarini weten je wel te raken, en de instrumentale ondersteuning is boven kritiek verheven. In het slotnummer (van Arcadelt, het enige in het Frans na een verder geheel Italiaans programma) wordt qua dictie alles uit de kast gehaald, als de twee vocalisten samen een adembenemend lamento laten horen.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen