Donizetti Queens in Concert

Donizetti Queens in Concert: stream van DNO

Op zondag 16 mei om 19:00 presenteert De Nationale Opera (DNO) een stream van Donizetti Queens in Concert. Het concert bestaat uit hoogtepunten uit de drie Donizetti ‘koninginnenopera’s’ die DNO de komende seizoenen zal brengen: Anna Bolena, Maria Stuarda en Roberto Devereux. De stream van het concert blijft 48 uur lang beschikbaar.

Met dit concert introduceert DNO het artistieke team dat in de komende jaren zal terugkeren. De Nederlandse regisseur Jetske Mijnssen voert de regie en de Italiaanse belcantospecialist Enrique Mazzola, chef-dirigent van Chicago Lyric Opera, heeft de muzikale leiding over het Nederlands Kamerorkest en het Koor van DNO. De Letse sopraan Marina Rebeka, eerder Mathilde in Rossini’s Guillaume Tell, neemt de rollen op zich van Anna Bolena, Maria Stuarda en Elisabetta. De Amerikaanse mezzosopraan J’Nai Bridges vertolkt de rivales. Tenor Ismael Jordi is gecast voor de mannelijke geliefden, en Roberto Tagliavini, geeft gestalte aan onder meer de onvoorspelbare en wrede Hendrik VIII. De cast wordt gecompleteerd door drie zangers uit de DNO Studio: mezzosopraan Maya Gour, bas-bariton Frederik Bergman en bariton Maksym Nazarenko.

Rivaliteit in politiek en liefde

Voor Gaetano Donizetti vormde de Engelse Tudor-dynastie een rijke bron van inspiratie. Hij schreef meerdere opera’s over de gekroonde hoofden die in een periode vol religieuze en politieke conflicten heersten, en gaf daarin weergaloos muzikaal gestalte aan hun intiemste gevoelens. Steeds staat rivaliteit en de prijs van de kroon centraal. In Anna Bolena ziet Anne Boleyn, de tragische tweede echtgenote van Hendrik VIII, zichzelf ingeruild worden voor derde echtgenote Jane Seymour. In Maria Stuarda botst koningin Elisabeth I, dochter van Anne Boleyn, met Mary Stuart, die als katholieke Schotse royal een realistische bedreiging voor de kroon vormt. In Roberto Devereux volgen we Elisabeth I in haar nadagen, wanneer ze zich in de politiek en de liefde verraden voelt door haar gunsteling Robert Devereux.

Hoogtepunten in Donizetti Queens in Concert

Het concert brengt hoogtepunten uit deze drie opera’s in niet-chronologische volgorde. Het programma opent met de ouverture van Roberto Devereux, waarin Donizetti het Engelse volkslied verwerkte, en bouwt op naar de aangrijpende slotscène uit Anna Bolena, waarin de koningin de beul tegemoet treedt.

Livestream van De Nationale Opera

Benieuwd? Bekijk de livestream van Donizetti Queens in Concert van De Nationale Opera via deze link.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen