Nederlandse docu Pärt
Nieuwe Nederlandse documentaire over de Estse componist Arvo Pärt.

Nederlandse documentaire over Arvo Pärt

Het Pärt Gevoel – Het universum van Arvo Pärt van de veelzijdige regisseur Paul Hegeman is vanaf 28 februari in de Nederlandse filmtheaters te zien.

De in 1935 in Estland geboren componist Arvo Pärt mag met recht een eclecticus worden genoemd. ‘Tintinnabuli’ doopte hij zijn eigen muziekstijl, die bestaat uit simpele harmonieën, vaak slechts enkele noten of drieklanken die klinken als bellen, aldus Pärt zelf. Inmiddels wordt zijn muziek over de hele wereld gespeeld. Sterker nog: al geruime tijd is hij de meest uitgevoerde hedendaagse componist ter wereld. Zijn composities vinden ook geregeld hun weg naar films. Maar liefst zeventig recente producties bevatten Pärts muziek, van blockbusters tot filmhuisfilms.

Het universum van Arvo Pärt beperkt zich niet tot klassieke musici

Centraal in de documentaire staat de intensieve samenwerking tussen Arvo Pärt, 83 jaar oud inmiddels, en het Cello Octet Amsterdam. Volgens distributiemaatschappij Mokum Filmdistributie geeft de film ‘een bijzondere inkijk in het universum van Pärt, die een ongelooflijke gevoeligheid met humor en een tomeloze energie combineert’. Pärts universum beperkt zich overigens niet tot klassieke musici als Daniel Reuss, Candida Thompson en Tonu Kaljuste, maar wordt ook door techno-dj’s, choreografen en filmmakers bevolkt. Op z’n zachtst gezegd een apärte kennissenkring dus.

Naast documentairemaker is Hegeman onder meer journalist

De maker van de nieuwe Arvo Pärt-documentaire, Paul Hegeman, regisseerde films, documentaires en programma’s voor de publieke omroep en voor Arte. Muziek is een leidmotief in zijn werk. Zo is Spirit, Show and Songs uit 1994 een documentaire over muziek in combinatie met spiritualiteit met niemand minder dan Leonard Cohen als gids. Ook verkende hij met zijn camera de muziekscenes van Mali en Cuba. Recenter werk van Hegeman is Ik wil graag honderd worden – een jaar uit het leven van Ton Koopman uit 2012 en Nieuw Leven in Congo uit 2013. Naast documentairemaker is Hegeman journalist en oprichter van het filmtheater Cinebergen in zijn woonplaats Bergen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen