Lahav Shani van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Musis op Maandag: Schuberts Onvoltooide

Kenne Peters is muziekprogrammeur bij Musis in Arnhem en een jonge, bevlogen liefhebber. Net als Luister wil hij klassieke muziek introduceren bij een zo breed mogelijk publiek. Voorafgaand aan iedere avond in de serie Musis op Maandag geeft hij op deze site uitleg over artiest en programma.

“Schuberts Onvoltooide, Bachs Toccata in c voor solopiano, Bachs Klavierconcert in d en de Drei Orchesterstücke, op. 6 van Berg staan maandag 4 februari op het programma in de serie Musis op Maandag, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van de nieuwe chef-dirigent en pianist Lahav Shani. Inderdaad, het is een nogal eclectisch, gemixt programma, maar ontzettend interessant. Wat de werken met elkaar verbindt, is het dramatische en melancholische karakter ervan. Shani heeft een fantastische energie. Ik ben erg enthousiast over hem. Hij is de jongste chef die het Rotterdams Philharmonisch Orkest ooit heeft gehad.”

“Schuberts Onvoltooide is uitbundiger en intenser”

“Ik vind de Onvoltooide Schuberts mooiste symfonie. Ook al bestaat de symfonie maar uit twee delen, ze begint zo spannend en mysterieus. Je kunt zelfs zeggen dat de compactheid van het werk een voordeel is. Langdradigheid ligt in deze symfonie niet op de loer, wat wél het geval is in andere symfonieën van Schubert, vind ik. De Onvoltooide is uitbundiger en intenser. De reden waarom het werk niet voltooid is, is onbekend. Misschien werd Schubert afgeleid door andere werken, misschien had hij er gewoon geen zin meer in. Wat het ook moge zijn, wat mij betreft is het stuk zo af.”

“Je krijgt echt iets unieks”

“Juíst omdat je drie werken uit compleet verschillende periodes krijgt voorgeschoteld – te weten: de barok van Bach, het begin van de romantiek van Schubert en Bergs twintigste-eeuwse hoogromantiek – is het zo’n interessant programma. Voeg daar de kwaliteit van het orkest aan toe én de nieuwe, solerende dirigent en je krijgt echt iets unieks.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen