OPERA2DAY presenteert de gloednieuwe opera Don Quichot
Foto: Jie Ma

Don Quichot reist door Nederland

De opera Don Quichot is vanaf eind januari in diverse Nederlandse theaters te zien. OPERA2DAY en het New European Ensemble nemen het publiek mee langs de werkelijkheden van ‘de vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’. De gloednieuwe opera is gebaseerd op de gelijknamige roman van Miguel de Cervantes en gaat op 22 januari 2023 in première in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag.

De omvangrijke roman Don Quichot is al eeuwenlang een inspiratiebron voor kunstenaars, librettisten en vele anderen. De thema’s die in het verhaal aan bod komen, zijn verrassend modern en blijven inspireren. Zo ook OPERA2DAY. Het operagezelschap brengt vanaf eind januari een eigen interpretatie naar het operatoneel, over de herovering van de fantasie. Daarvoor werkt het samen met het New European Ensemble en het Italiaanse La Fonte Musica, dat in middeleeuwse muziek gespecialiseerd is.

Eigentijdse operavertaling

In deze nieuwe opera staat de heer Benengeli – vertolkt door Victor Torres – aan het hoofd van een internationaal bedrijf. Ondanks (of door?) zijn machtige positie en de financiële rijkdom die daaruit voortvloeit, ervaart hij het leven als monotoon en betekenisloos. Zoekend naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over het verleden. En zo vervagen de grenzen tussen realiteit en fantasie. Plots waant hij zich een ridder, Don Quichot genaamd.

Middeleeuwse muziek

De muziek in de opera is ontsproten uit de geest van Vanni Moretto. Voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot verwerkt de componist composities uit die periode in de partituur. Op die klanken schreef Stefano Simone Pintor het libretto van de opera. Hij is eveneens de regisseur van deze nieuwe Don Quichot-opera. Tot de cast behoren onder anderen Manuel Nunez-Camelino, Jeremiah Fleming en Alena Dantcheva.

Don Quichot op tournee

De opera Don Quichot gaat op zondag 22 januari 2023 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Op de vooravond van de première wordt de opera daar al eens uitgevoerd en op 15 januari is de productie reeds te beleven in Theater aan de Schie in Schiedam. Daarna gaat OPERA2DAY op tournee door Nederland, met haltes in Tilburg, Dordrecht, Haarlem, Groningen, Deventer, Nijmegen, Amsterdam, Gouda, Leeuwarden, Alkmaar, Almere, Amersfoort, Utrecht en Eindhoven. De exacte speeldata zijn hier terug te vinden op de website van OPERA2DAY.

Zin in meer opera? De opera ‘Animal Farm’ gaat in maart in première. Lees er hier alles over.

3/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen