Dianto Reed Quintet is een van de finalisten van Dutch Classical Talent
Dianto Reed Quintet. Foto: Anna van Kooij

Dutch Classical Talent Tour gaat van start

De vier finalisten van het talentontwikkelingstraject Dutch Classical Talent hebben een eerste concert gegeven bij wijze van voorproefje op het programma waarmee ze dit najaar en begin volgend jaar door Nederland touren. Na de Dutch Classical Talent Tour volgt in mei 2023 de finale.

Dutch Classical Talent is een ontwikkelingstraject voor jong muzikaal talent dat in Nederland woont of studeert. Per seizoen geeft de vakjury vier finalisten de kans om anderhalf jaar lang professioneel begeleid te worden bij het vormgeven van een eigen programma. Na een tournee langs diverse Nederlandse concertzalen steekt een wedstrijdelement de kop op: als afsluiting van het leerzame traject vindt op 28 mei 2023 in TivoliVredenburg een finale plaats, waarin zowel vakjury als publiek een winnaar kiezen.

Lunchpauzeconcert

Thomas Beijer, Remy van Kesteren, Caspar Vos, Maya Fridman en het Berlage Saxophone Quartet zijn enkele van de muzikale talenten die de afgelopen jaren kwamen bovendrijven dankzij hun deelname aan Dutch Classical Talent. Het talentontwikkelingstraject gaf deze inmiddels gevestigde namen in de klassiekemuziekwereld een duwtje in de rug. Komend seizoen is het de beurt aan de vier finalisten van Dutch Classical Talent 22-23: Dianto Reed Quintet, Sasha Witteveen, Duo Dulfer & Witteveen en Joost Willemze. Op 16 september 2022 gaven ze tijdens het lunchpauzeconcert in TivoliVredenburg een voorproefje op het programma dat ze meenemen op de Dutch Classical Talent Tour.


Herbeleef het lunchpauzeconcert dankzij bovenstaande opname.

Dianto Reed Quintet

Het Spaanse rietkwintet Dianto Reed Quintet, gevestigd in Amsterdam, is al aan zijn tournee begonnen. María González Bullón (hobo), Ovidi Martí Garasa (saxofoon), María Losada Burgo (fagot), Erik Steven Rojas Toapanta (basklarinet) en María Luisa Olmos Ros (klarinet) touren nog tot en met 26 oktober langs de Nederlandse theaters. Ze brengen een programma met muziek van De Falla, Primo Ish-Hurwitz, Xoan Montes Capón, Albéniz en vele anderen.

Sasha Witteveen

Van november tot en met december is het de beurt aan contrabassist Sasha Witteveen. Zij neemt de luisteraar mee op een reis van duisternis naar licht. De jury noemt haar een “stoere verschijning achter de contrabas” en prijst haar “daadkracht en vastberadenheid. Ze weet precies wat ze wil. Zonder angst razen haar vingers over de toets en temt ze haar instrument.”

Duo Dulfer & Witteveen

Fagottist Thomas Dulfer en saxofoniste Deborah Witteveen – oftewel Duo Dulfer & Witteveen – gaan tijdens hun swingend programma in januari en februari op zoek naar een eigen stem en onderzoeken de hele muziekgeschiedenis. Ze vangen de tijdgeest waarin millenials opgroeien en laten het publiek meedenken over dilemma’s waarmee hun generatie geconfronteerd wordt.

Joost Willemze

In maart en april sluit Joost Willemze de Dutch Classical Talent Tour af. De harpist verbindt in zijn programma zijn liefde voor muziek en Griekse mythologie met elkaar. Naast zijn conservatoriumopleiding studeerde hij immers klassieke talen. Willemze vertelt op zijn harp het liefdesverhaal van Orpheus en Eurydice. “Als een Griekse god bespeelt hij de harp”, trekt de jury in haar rapport het thema door.

Dutch Classical Talent Tour

De vier finalisten zijn tijdens de Dutch Classical Talent Tour aan het werk te zien en te horen in TivoliVredenburg in Utrecht, de Philharmonie in Haarlem, Musis Sacrum in Arnhem, Muziekcentrum Enschede, De Harmonie in Leeuwarden, SPOT in Groningen, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, Amare in Den Haag, de Toonzaal in Den Bosch, Schouwburg Concertzaal Tilburg, Muziekgebouw Eindhoven, De Vereeniging in Nijmegen, De Doelen in Rotterdam en Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Kijk op de website van Dutch Classical Talent voor de tourschema’s.

Auditie seizoen 23-24

Ben of ken je een jonge, ambitieuze musicus die zijn/haar kans wil wagen voor seizoen 23-24 van Dutch Classical Talent? Tot vrijdag 30 september 2022 kunnen musici die in Nederland wonen of studeren zich aanmelden voor de auditie voor het volgende seizoen. De eerste auditieronde vindt op maandag 24 en dinsdag 25 oktober 2022 plaats. Meer informatie vind je hier.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen